Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Mieskysymys -kirjan julkaisemistilaisuus ja ennakkomaistiaisia

Keväällä allekirjoittanutta pyydettiin kirjoittamaan teokseen nimeltä Mieskysymys. Miesliike, -työ, -tutkimus ja tasa-arvopolitiikka vasemmistoliiton miespoliittisen työryhmän edustajana.

 

Tampere University Pressiin kustantama ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan viikon kuluttua julkaisema artikkelikokoelma jakautuu miestutkija Arto Jokisen kirjoittaman esipuheen sekä ministeri Heidi Hautalan ja kansanedustaja Kari Uotilan tervehdyksen lisäksi neljään osaan: (1) Miehet ja tasa-arvopolitiikka; (2) Miesliike; (3) Miestyö; (4) Mies- ja maskuliinisuustutkimus. 

 

Kyseessä ei ole tieteellinen antologia vaan enemmänkin katsaus mieskysymykseen, josta on viime vuosina ollut paljon puhetta, mutta vähän tekoja.

 

Kuvaavaa on, että Miesliike -osioon, ainoastaan vihreiltä ja vasemmistoliitolta on saatu kirjoitukset. Muita puolueita ei näytä kysymys miehistä ja pojista kiinnostavan senkään vertaa, että vaivautuisivat kirjoittamaan muutaman liuskan antologiaan.

 

Omassa kirjoituksessani esitän, että vasemmistolaisesta näkökulmasta miesten ja poikien asemaa ei voi erottaa kapitalististen tuotantosuhteiden muutoksista: sukupuolieron- ja roolien uudelleenneuvotteluissa on kyse sopeutumisesta elinkeinorakenteen muutokseen.

 

Korostan myös -- samoin kuin tasa-arvoministeri Paavo Arhinmäki samassa kokoelmassa aikaisemmin -- miesten välisiä eroja ja luokkakysymystä. Sukupuoltakin enemmän miesten ja naisten elinajanodotteeseen vaikuttaa heidän yhteiskuntaluokkansa, työvoiman ja pääoman kamppailun muodostamat valtahierarkiat ja käytännöt.

 

Ehkä tämä on myös syy sille, miksi poliittisessa oikeistossa ei kyetä käsittelemään mieskysymystä tai sukupuolijärjestystä: se vaatisi nykyisten taloudellisen ja sosiaalisen järjestelmän perusteellista kritiikkiä, mihin perussuomalaiset sosiaalidemokraatit ja muut kokoomuslaiset ovat haluttomia?

 

Mieskysymys -kirjan julkaisemistilaisuus pidetään samassa rakennuksessa missä hallitusneuvottelut käytiin viime keväänä, eli Säätytalossa Helsingissä perjantaina 7.9. klo 14-16. Tilaisuuteen täytyy ilmoittautua etukäteen.

 

Ne, jotka eivät tule Helsinkiin, voivat mennä kuuntelemaan vaikkapa väitöskirjani ohjaajan professori Heikki Paloheimon jäähyväisluentoa klo 14 Tampereen yliopiston saliin Pinni B1097.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

R. Tyyne Kuusela

" Omassa kirjoituksessani esitän, että vasemmistolaisesta näkökulmasta miesten ja poikien asemaa ei voi erottaa kapitalististen tuotantosuhteiden muutoksista: sukupuolieron- ja roolien uudelleenneuvotteluissa on kyse sopeutumisesta elinkeinorakenteen muutokseen. "

Ketkä ja missä ja millä valtuutuksella "neuvottelevat sukupuolieroja ja -rooleja" uusiksi? Miten mahdolliset "pullikoitsijat" eri suuntiin (joita taatusti riittää) pakotetaan "ruotuun"? Ja millainen ruotu ...

Ai niin: siitähän tietysti ei saa puhua, kun siitä vasta neuvotellaan!!!

Suomeksi: TUPOsta PAPOon! (Ei ole "huutamista", vaan vakiintuneita lyhenteitä.)

Miten hallitus ja valtio tässä mukana? Tämänkö vuoksi Vasemmistoliitto on hallituksessa mukana? Kokoomukslta ja työnantajilta ja valtionkirkoilta ei taatusti puutu PAPO-intoa määräillä pilkun tarkasti kansalaisten punkkaelämästäkin ja suorastaan sen "ottamisesta tulonjakoonkin mukaan"... Kokoomus varmaan vaatii, että näin pitää tapahtua "yksilökohtaisesti eikä yleisillä normeilla... Laasasenkin "linjanvetoja" seurataan siinä mielessä varmaan suurella mielenkiinnolla...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset