Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Alex: oliko Vihtori Kosola kommunisti?

  • Alex: oliko Vihtori Kosola kommunisti?

Uusi Suomi otsikoi Alexander Stubbin twitter-viestin, jossa hän kysyy, mitä eroa äärioikeiston ja -vasemmiston välillä on, herättäneen pöyristystä vasemmiston keskuudessa.

 

Itse yritän ymmärtää Alexia

 

Hänellä on täytynyt olla rankkaa viime vuosina, mihin ovat viitanneet hänen aikaisemmatkin harkitsemattomat ulostulot, jollaisia ennen Euroopan talouskriisiä olisi ollut vaikea kuvitella.

 

Vuoteen 2008 asti hän edusti uudentyyppistä ylemmän keskiluokan metroseksuaalista miespoliitikkoa. Maassa oli porvarihallitus ja Alex sen menevänä ulkoministerinä.

 

Hallitus toteutti vuosituhannen alkupuolella elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n ideapaperin pohjalle rakennettua hallitusohjelmaa, johon kuului mm. sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistäminen kansainvälisille pääomasijoittajille, yliopistolakiuudistus, tuloerojen kasvattaminen ja luokkayhteiskunnan palauttaminen, sosiaalidemokraattisen ammattiyhdistysliikkeen vaikutusvallan romahduttaminen lisäämällä maahanmuuttoa ja kieltäytymällä tulopoliittisista kokonaissopimuksista, Euroopan liittovaltiokehityksen edistäminen ja Suomen liittäminen Natoon.

 

Mutta sitten koko korttitalo romahti. Euroopan unionin talouspolitiikka koki haaksirikon ja Suomessa perussuomalaiset saivat jytkynsä. Sosiaalidemokraatit alkoivat jälleen tuntua mukavilta yhteistyökumppaneilta, verrattuna perussuomalaisiin.

 

Järkyttävintä Alexille oli huomata, että euroopanlaajuinen talouskriisi ei ollut seurausta oikeistolaisen sosiaali- ja talouspolitiikan epäonnistumisesta vaan sen nimenomaisesta onnistumisesta. Kriisi jatkuu niin kauan kuin Euroopan sairastuttaneet oikeistopuolueet leikkivät lääkäriä.

 

Alex tietää tämän, hänen maailmansa on romahtanut.

 

Kaiken lisäksi Alexin identiteettikriisiä pahentaa se, että hän on ministeriönsä kakkosmies, halveksimansa sosiaalidemokraatti Erkki Tuomiojan alamainen.

 

Aikaisemmin niin positiivisesta ja hymyilevästä Alexista on tullut -- lainatakseni Mikael Jungneria -- ankeuttaja, jonka kanssa vain harva haluaa lähteä oluelle pilaamaan päivänsä.

 

Mitä kysymykseen äärioikeiston ja -vasemmiston eroon tulee, niin Alexhan voisi tehdä empiirisen kokeen ja matkustaa joskus Brysselin sijaan puoluetoveri Kai Pöntisen kanssa Lapualle ja huutaa keskellä kylää, että Vihtori Kosola oli kommunisti. Sitten otetaan kellosta aikaa kuinka kauan kestää ennen kuin Alex saa pesäpallomailasta.

 

Lapualaiset tietävät mitä eroa äärioikeiston ja -vasemmiston välillä on.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

. suvituuli

Äärioikeistolla ja -vasemmistolla ei ole mitään eroa.

Ne eivät ole vaakasuoran viivan eri päissä, vaan ympyrässä lähimpänä toisiaan.

Ne molemmat ovat ei-demokraattisia, totalitarismia edustavia idealismeja, joihin haksahtavat ovat valmiita seuraamaan vääriä profeettoja hautaan asti vieden mukanaan monenkertaisen määrän viattomia ja syyttömiä kansalaisia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

suvituuli kuullostat kuin jotain mantraa laskettelisit.

Käyttäjän otsorajakontu kuva
Otso Rajakontu

Äärioikeistoa tarvitaan vastapainoksi näille stasimaanpettureille, joita jotkut vasemmmistolaiset ja demarit suojelevat.
Myös vastapainoa tarvitaan näille Tehtaankadun laukkaajille, kun oli uran takia pidettävä "kotiryssää".
Myös sen varalle, että lakoilla, lakkovaatimuksilla ajetaan terveitä yrityksiä konkurssiin, ei me marjojen ja sienien poiminnalla täällä Pohjolassa elä.
Ja myös siksi, että vähemmän viehättävät äärivasemmistolaismiehet yrittää ehdottaa "Sointulan" malliin, että akat olisi yhteisiä, mikä olisi heidän mielestään oikeudenmukaista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niin mitäpä eroa lienee pitkässä juoksussa kansallisella ja internationalistisella sosialismilla?

Joni Pelkonen

Tietenkään äärioikeistolla ja äärivasemmistolla ei ole eroa mikäli molemmille annetaan täsmälleen sama määritelmä. Eri asia on, mahtuuko kumpikaan kyseisen määritelmän raameihin.

Toisinaan kannattaa katsoa mitä oikeasti tapahtuu sen sijaan että pelotellaan sillä mitä sejase keksitty tahi todellinen ääripää "voisi tehdä, kun niiden ideologia ihan varmasti ainakin minun mielestäni antaa siihen luvan". Eli äärivasemmiston ideologia antaisi heille luvan ammuskella porvareita ja äärioikeiston taas, noh, äärivasemmistolaisia.

Mistä päästäänkin itse aiheeseen: natsismi kehittyi alunperin kommunismin vastavoimaksi. Saatuaan riittävästi voimaa se tuhosi kaiken muunkin, kuten ääriliikkeet aina tekevät.

Kummalla on Suomessa tällä hetkellä kannatusta näköjään ihan kansanedustajalaitosta myöten? No sillä äärioikeistolla. Murhanhimoista, vallankumouksellista äärivasemmistoa Suomessa ei ole olemassakaan, mutta sellainen äärioikeisto on olemassa.

Kannattaa muistaa että kuten kaikissa ääriliikkeissä, jokaista aktiivista uusnatsia kohti on monisatapäinen joukko auttajia, myötäilijöitä ja kannattajia. Siis joka tapauksessa äärioikeistomielisiä ihmisiä.

Käyttäjän aleksierola kuva
Aleksi Erola

Sinä aikana kun olen ollut vasemmistolaisena toimijana ei ole tullut vastaan epädemokraattisiin tai totalitaristisiin menetelmiin viehtynyttä ihmistä. Ottakaa se pää nyt perseestä ja uskokaa, ettei Vasemmistoliiton tai Vasemmistonuorten piirissä ole väkivaltaa tai ilkivaltaa ihannoivia henkilöitä. Baader-Meinhoffeilla tai taistolaisilla ei ole mitään tekemistä suomalaisen vasemmiston kanssa. Muutamat marginaaliset äärioikeistolaiset ovat sen sijaan ottaneet oppia eurooppalaisen fasistisen liikkeen toimintatavoista. Sitten on oma porukkansa Perussuomalaisessa, joka legitimoi tätä terroristista käytöstä (esimerkiksi puolueen varapuheenjohtaja). Kuinka monta kaasuiskua, puukkohippaa tai myllykutsua meidän pitää ottaa vastaa ennen kuin ihmiset ymmärtävät meidän olevan heille somaleista seuraavia?

Martti Kauppila

Eikös se äärivasemmiston periaatteisiin kuuluu saadda se vallanankumuos aikaan asein? Ainakin 1918 sitä kovasti yrittivät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset