Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Turkkia hallitsee paikallinen kokoomus!

Kaikenmaailman pallerot kuten vasemistonuoret ovat kuulemma järjestämässä Suomessa ensi viikonloppuna solidaarisuusmielenosoituksia Turkin tapahtumien vuoksi, ja ennen kaikkea poliisiväkivaltaa vastustaakseen.

 

Turkkia hallitsee paikallinen kokoomus.

 

Istanbulin mielenosoitukset alkoivat kun Turkin Jyrki Katainen oli koplannut asioita täkäläisen Toivo Sukarin kanssa ja luvannut tälle tontin kauppakeskuksen rakentamista varten jyräten maanalle Istanbulin keskustan viimeisen isomman puistoalueen.

 

Kokoomuksen ja poliisiväkivallan ja synnissä elävien liikemiesten vastustaminen on tervettä, tapahtukoon se missä maassa tahansa.

 

Mutta Turkin tapauksen tekee ongelmalliseksi se, että mielenosoitusten taustalla häärii Turkin armeija. Mielenosoittajat eivät ole ainoastaan vasemmistolaisia ammattivallankumouksellisia vaan heidän joukostaan löytyy myös niin sanottuja nationalisteja sekä kemalisteja.

 

Turkin demokratia on hauras.

 

Vasta muutama vuosi sitten Turkin valtioneuvoston kokouksien puheenjohtajana alkoi toimimaan armeijan edustajan sijasta pääministeri. Sitä ennen armeijalla oli veto-oikeus Turkin demokraattisesti valitun parlamentin ja sen asettaman hallituksen päätöksiin ja lakiesityksiin.

 

Tarvittiin Recep Tayyip Erdoğanin kaltainen huippusuosittu ja itsevaltainen poliitikko, että armeijan valta demokraattisten instituutioiden yli kyettiin murtamaan -- toisena valtiona Lähi-idässä Israelin jälkeen. Esimerkiksi Egyptiä en voi pitää niin kauan demokratiana kun siellä armeija viime kädessä päättää kenet asetetaan nukkehallitsijaksi tai upseereilla on privilegioita liike-elämässä.

 

Mielenosoitusten pitkittyminen lisää armeijan väliintulon mahdollisuutta ja siihen verrattuna Turkin poliisin harjoittama väkivalta on pientä. Armeija tekee kaikkensa saadakseen valta-asemansa takaisin.

 

Siksi en voi olla tukemassa viikonloppuna järjestettäviä solidaarisuusmielenosoituksia.

 

Vaikka en pidä sen enempää Erdoğanin kuin Kataisen oikeistopolitiikasta, niin demokratiaa on kunnioitettava. On sääli, että niin Suomessa, Euroopassa kuin Lähi-idässä ihmiset äänestävät vasemmistoa enemmän oikeistopuolueita, joiden ideologiana on koti, uskonto ja isänmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kai nyt poliisiväkivaltaa vastaan voi osoittaa mieltään vaikka armeija onkin tässä tapauksessa eri leirissä kuin poliisit.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Turkin armeija on ollut maallinen ja moderni vastavoima islamiin nojaaville poliitikoille. Uskonnollisella politiikalla on lopulta se ongelma, että se ennemmin tai myöhemmin joutuu turvautumaan diktatuuriin ja demokratian kieltämiseen. Tämä johtuu siitä, että uskonto perustuu aina siihen tunteeseen, että on olemassa vain yksi totuus ja yksi moraali. Yksi jumala, yksi maa, yksi johtaja.

Modernit länsimaiset demokratiat perustuvat ajatukseen, että yhteiskunnassa on monia ryhmiä, joilla poikkeavat toisistaan ja näillä ryhmillä ovat omat arvonsa. Modernin demokratian sisältää ajatuksen, että valtion tehtävä tai poliittisen ryhmän tehtävänä ei ole yhden oikean totuuden ja yhden oikean moraalin toteuttaminen, vaan valtio on paikka, jossa eri arvoja ja eri uskontoja tunnustavat ryhmät elävät keskenään vaatimatta tai yrittämättä pakottaa muita ryhmiä luopumaan moraalistaaan, arvoistaan, tai uskonnostaan.

Peruskysymys on lopulta se, tuleeko kaikkien kansalaisten noudatta yhtä moraalia ja yhtä oikeaa totuutta, vai hyväksytäänkö eri moraalit ja eri totuudet yhteiskunnan eri ryhmille.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Niin, kyse on siitä, että demokratia ja liberalismi ovat itse asiassa kaksi toisilleen vastakkaista ideologiaa, mutta ns. länsimaissa on niiden välillä onnistuttu enemmän tai vähemmän tekemään kompromissi.

Demokratia on enemmistön diktatuuria, liberlismi takaa yksilönoikeudet suhteessa valtiovaltaan.

Mut en kyl kauheesti luottais Turkin armeijan demokraattisuuteen tai edes liberalismiin...

Pjotr Hadermann

Ei Suomen talous kestä nykyistäkään vasemmistopolitiikkaa.

Ensin tuli kylään agitaattori. Sitten tuli prolediktatuuri. Sitten tuli nälkä ja kuolema.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset