Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Vasemmistoliiton puoluekokous ja Q-jatkumo

Olin viikonloppuna järjestyksenvalvojana vasemmistoliiton puoluekokouksessa Tampereella. Kyllä, suoritin noin kuukausi sitten virallisen järjestyksenvalvojan peruskurssin.

 

Valitettavasti mitään skismaa tai rettelöä en saanut aikaan. Seuraavan kerran täytyy käyttäytyä provosoivammin: kyykyttää ja nöyryyttää asiakkaita seduloiden portsarien tyyliin, niin ehkä joku hermostuu ja saadaan vähän jännitystä ja säpinää elämään.

 

Nyt allekirjoittaneelle jäi aikaa jopa seurata itse kokousta ovenraosta sekä tarkkailla paria paikalle saapunutta siviiliasuista poliisia. Haluan isona samanlaiseksi!

 

Aikaisempina vuosikymmeninä Suposta ollaan tultu lähinnä vakoilemaan vasemmistolaisten järjestöjen toimintaa, nyt kaksi nappikuulokkeella varustautunutta lyhythiuksista setää oli varmistamassa viime kädessä kokouksen osallistujien turvallisuutta.

 

Mitä itse kokoukseen tulee, en kokenut sitä kohtaan mitään erikoisempia intohimoja. Puolueessa olen tarkkailijan ja tutkijan asemassa; jäsenenä lähinnä pitääkseni yllä sosiaalisia suhteita.

 

Puoluekokouksessa hyväksyttiin punavihreä tulevaisuusasiakirja.

 

Mielestäni siinä olisi saanut olla enemmän scifiä. Esimerkiksi nyt asiakirjaan hyväksyttiin lausuma, että vasemmisto tekee yhteistyötä talouskasvun rajat ymmärtävän ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Asiakirjan kirjoittajat olisivat voinee katsoa enemmän Star Trekkiä ja kapteeni Jean-Luc Picardin seikkailuja ja huomioida, että talouskasvulla ei ole rajoja: jos galaksimme materiaaliset resurssit loppuvat, ihmiskunta kehittyessään -- sosialismissa ihmiskunta kehittyy eksponentiaalista vauhtia -- voi siirtyä Q-jatkumoon alkaen hallita ajan ja paikan kategorioita.

 

Sitä paitsi punavihreys sanana on aika ysäriä.

 

Mitä henkilövalintoihin tulee, niin Paavo Arhinmäki oletetusti jatkaa puheenjohtajana. Niin ikään kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen valinta 1. varapuheenjohtajaksi oli selviö.

 

Tosin allekirjoittaneelle jäi epäselväksi, miksi AKP halusi varapuheenjohtajaksi. Hän on jo kansanedustaja, hänen valintansa seuraavaan eduskuntaan on kirkossa kuulutettu (vaikka hän ei edes kuulu kirkkoon) ja jos Arhinmäki kyllästyy joku päivä puheenjohtajuuteen, on AKP vasemmistoliiton seuraava puheenjohtaja -- ainakin, jos se on allekirjoittaneesta kiinni.

 

Puolueen varapuheenjohtajistoon valitaan ja sinne tarjoutuu yleensä henkilöitä, jotka eivät vielä ole kansanedustajia, mutta joilla on hyvät mahdollisuudet päästä läpi seuraavissa eduskuntavaaleissa.

 

Sen lisäksi puolueen puheenjohtajisto kokonaisuutena on puheenjohtajan lisäksi tärkeä imagollinen viesti äänestäjille siitä, minkälaisia ihmisiä puolueessa on.

 

Vasemmistoliiton 2. ja 3. varapuheenjohtajiksi valittiin insinööri Sari Moisanen Lapin Kemistä ja kirvesmies Kalle Hyötynen Tampereen Hervannasta.

 

Puoluesihteeriksi valittiin Marko Varajärvi. En tunne häntä laisinkaan. Olin ajatellut, että vasemmistonaisten puheenjohtaja Saila Ruuthin valinta olisi ollut kutakuinkin läpihuutojuttu varsinkin sen jälkeen kun vasemmistoliiton SAK:lainen siipi oli saanut tarpeensa tyydytettyä Hyötysen tultua valituksi varapuheenjohtajistoon. Mutta ehkä parempi näin päin. Varajärvellä on siis muun muassa ammattiyhdistysliikkeen toimitsijan tausta.

 

Puoluevaltuuston puheenjohtajaksi valittiin tuleva kansanedustaja Hanna Sarkkinen Oulusta.

 

AKP:n varapuheenjohtajaksi ehdolle lähdön lisäksi eniten kokouksessa mietitytti liikenneministeri Merja Kyllösen lauantaiaamuinen puhe, jota jotkut pitivät erinomaisena purkauksena. Politiikan tutkijan mielessäni se enemmänkin hämmensi.

 

Vaikka Kyllönen ministerinä on yksi määrätietoisimmista politiikoista nykyisessä valtioneuvostossa, jo aikaisemmin ihmetytti hänen ilmoittautumisensa ehdokkaaksi eurovaaleihin, ja nyt puhe, jossa hän muun muassa vastasi saamaansa kritiikkiin.

 

Tällaisista avautumisista ja ehdokkaaksi lähtemisistä tulee sellainen tunne, että Kyllönen hiljalleen olisi kypsymässä ja haluaisi niin sanotusti nostaa kytkintä.

 

PS. Myös jalkapalloseura nimeltä SKP piti viikonloppuna puoluekokouksensa. Kommunistien pitkäaikainen puheenjohtaja Yrjö Hakanen jätti tehtävänsä ja tilalle valittiin viime vuodet puoluesihteerinä toiminut J-P Väisänen. Tuli mieleen, että onko hän ensimmäinen avoimesti homoseksuaali puolueensa puheenjohtaja Suomessa? Pekka Haavistohan ei ollut 1990-luvun puolivälissä tullut niin sanotusti ulos kaapista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tämän päivän uutisvirrasta jäi päällimmäiseksi mieleen Vasemmistoliiton tavoite sekatalousjärjestelmästä. Siinä puolue on mielestäni oikeilla jäljillä. Tästä nykyisestä pellekapitalismista ei seuraa tavallisille ihmisille kuin vuosisadan kärsimysnäytelmä.

Kimmo Ålander

Alle kymmemnen prosentin kannatusta nauttivan Vasemmistoliiton tavoitteilla ei ole mitään todellista vaikutusta suomalaisen yhteiskunnan kehityksen suuntaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ainakaan nykyinen meno ei voi jatkua pitkään. Kannatusluvutkaan eivät ole mitenkään kiveenhakatut, jos kansalaisten pinnaa kiristetään tarpeeksi. Sen osoitti jo Perussuomalaisten nousu. Se mikä tapahtui kerran voi tapahtua uudelleen jollekin toiselle puolueelle jos vaihtoehto on uskottava.

Käyttäjän SamiVarsell kuva
Sami Varsell

Vasemmistoliitto otti merkittävän askeleen luopuessaan markkinatalouden kannattamisesta. Sekatalous on osoittanut olevansa ylivertainen talousjärjestelmä sekä suunnitelmatalouteen että markkinatalouteen verrattuna. Tästä hyvänä esimerkkinä hyvinvointivaltio nimeltä Suomi, jossa 80-luvun lopulta lähtien on pyritty luopumaan sekataloudesta ja siirtymään markkinatalouteen huonoin seurauksin. Paluu täydellisempään sekatalouteen voisi alkaa vaikka telakkateollisuuden ainakin osittaisella sosialisoinnilla. Sitä voisi seurata kaivosteollisuuden ottaminen valtion hallintaan.

Olavi Mansikka

kovasti olisi tulossa kansaedustajia blogistin mukaan... itse kyllä epäilen että noikin monta menee läpi ensi kerralla. täytyyhän synnit muistaa.

- alv korotus
- kilometrikorvaukset verolle
- hallituksessa joka valmistelee alv korotusta ruokaan ja lääkkeisiin...
- ynnä muuta ynnä muuta...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Näin ihan sivusta sanottuna on älyllistä epärehellisyyttä väittää mainitsemiasi asioita Vasemmistoliiton tavoitteiksi. Kyllä niitä vankkureita ajavat muut.

Olavi Mansikka

Kuis niin? Käsittääkseni vasemmsitolainen ministeri on liikenneministerinä joka ajoi tuota km-verotusta. Käsittääkseni Vasemmistoliiton kansanedustajat ovat äänetäneet alv korotuksen puolesta vuosi sitten. Katsos se kuri se kuri.. Alv korotus jota ollaan valmistelemassa on myöskin hallituksen jossa on vasemmiston ministereitä mukana ollaan kaikkien merkkien mukaan valmistelemassa. Puhumattamaan muutamasta muusta pilkku virheestä...

Joten eiköhän ole älyllistä epärehellisyyttä väittää että vasemmisto ei olisi noissa synneissä mukana...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #7

Mitenkä lie oman puolueesi laita noiden asioiden suhteen? Vai oletko kepu/perussuomalainen? Oppositiossa on tietty kaikki hyvät asiat mahdollisia.

Olavi Mansikka Vastaus kommenttiin #11

en kuulu mihinkään puolueeseen. Olen ihmisiä äänestänyt aina kun sopivan olen löytänyt. Jos en niin en ole äänestänyt. olen äänestänyt puolueita joissa vähän ollut edustajia ja puolueita joissa paljon. Kuitenkin aina ihmisen kautta.

Mutta miten tämä puhe minuun kääntyi??? Kysehän on vasemmistosta ja heidän tekemisistään. Niihin toivoisin vastinetta kun kerran otit esille asian ja väitit minua epärehelliseksi.

Kimmo Ålander

Totta. Persujen pelko on liikuttava voima, Katainen kuskina, Arhinmäki ja Kyllönen kyydissä. Ylämäen sattuessa kohdalle kyytiläiset työntävät.

Samael Kaarna

Q-jatkumo

=

Kuutamomelonismia

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Onko tohtoreiden työtilanne niin heikko, että olet menossa töihin vartijaksi?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Mjoo, jos ei ens vuodeksi saa tutkimusrahoitusta Suomen akatemialta tai joltain säätiöltä, niin vois alkaa stevarix tai mennä mäkkäriin paistelee hamppareita...

Pitäis olla tuo Jyrki Katainen kaverina, niin hän vois diilata jotain kuin Himas Peksille...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jotkut vielä kehtaavat väittää että vasurit vieroksuvat työntekoa...toivottavsti kuitenkin kohdallesi löytyy aivan ilman Jyrkiäkin tehtäviä joissa ei kallis koulutus mene hukkaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Jiripallero kirjoittaa:

"Sitä paitsi punavihreys sanana on aika ysäriä."

Pitää paikkansa, joutaisi haudattavaksi. Ainahan se on ollut ihan nautamainen yhdistelmä. Onko ruotsinkielinen työväki keltapunaista?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ja mitä kokouksen aikana keskusteltiin hallituksesta olosta?
Ei siis mitään, koska sitä ei hyväksytty esityslistallekaan.

Hyvää yötä Vasemmistoliitto!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset