Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Ovatko miehet tyhmiä -- eli miksi miehet käyttäytyvät itsetuhoisesti?

Sosiaalidemokraattinen peruspalveluministeri Susanna Huovinen esitti pari viikkoa sitten, että olisi parasta jos keskiolut siirrettäisiin Ruotsin mallin mukaan myytäväksi Alkoon, koska kohtuuttoman alkoholin käytön haitat ovat rehellisille veronmaksajille miljardiluokkaa.

 

Erityisesti alkoholin haitoista kärsivät miehet, jotka kuolevat Suomessa keskimäärin noin 7 vuotta nuorempina kuin naiset. Sanotaan, että miehen vuosi on 11 kuukautta. Tämä on pitkälti seurausta miesten epäterveellisimmistä elämäntavoista ja nimenomaan alkoholin kohtuuttomasta käytöstä.

 

Kaikki eivät kuitenkaan olleet ministeri Huovisen esityksestä innoissaan. Esimerkiksi perussuomalaiset kiiruhtivat vastustamaan sitä, vaikka perussuomalaiset ont par excellence miesten puolue; kaksi kolmesta puolueen äänestäjästä on mies.

 

Ovatko miehet siis tyhmiä kun äänestävät puoluetta, joka vastustaa parempaa elämää miehille?

 

Kaiken lisäksi Suomessa terveyserot niin alueiden kuin yhteiskuntaluokkien välillä ovat poikkeuksellisen suuret -- ja tämä kehitys vahvistuu vuosivuodelta.

 

Vielä suurissa ikäluokissa sekä työväenluokan että keski- ja yläluokan miehille ryyppääminen oli yhteinen harrastus, yhtenäiskulttuuria ylläpitänyt instituutio. Sen sijaan nuoremman sukupolven ylemmän keskiluokan ja yläluokan miesten keskuudessa alkoholinkäyttö kohtuullistunut. Kun taas työväenluokkaiset miehet käyttävät alkoholia yhtä paljon tai jopa enemmän kuin aikaisemmin.

 

Kysymys siitä, miksi porvarillisesta näkökulmasta tarkasteltuna alempien yhteiskunnallisten kerrostumien miehet näyttävät toimivan oman etunsa vastaisesti tai toteuttavat omaa mieheyttään itsetuhoisesti (ja antavat poliitikkojen vetää itseään nenästä), on keskeinen miesten ja maskuliinisuuksien tutkimuksessa.

 

Suomalaista alkoholipolitiikkaakin osuvampi esimerkki tällaisesta niin sanotusta hegemonisesta vallankäytöstä on vaikkapa Falklandin sota.

 

Miehittämällä (sic) Falklandin saaret Argentiinan diktaattori Leopoldo Galtieri sai vielä viikkoa aikaisemmin sotilasjuntan oikeistolaista politiikkaa vastaan mielenosoittaneet työväenluokkaiset miehet isänmaalliseen hurmokseen.

 

Niin ikään rautarouva Margaret Thatcher sai työväenluokkaiset miehet äänestämään seuraavissa vaaleissa itseään tapattamalla Britannian vastahyökkäyksessä Falklandille työväenluokkaisia miehiä, ja voitettua seuraavat vaalit hän teki Pohjois-Englannin työväenluokkaisista miehistä työttömiä aiheuttaen alueelle valtavat sosiaaliset ongelmat.

 

Vaikuttaa siltä, että moderni mieheys on rakentunut siten, että todistettava oma miehuutensa käyttäytymällä itsetuhoisesti (ryyppäämällä ja rellestämällä) tai jopa tappamalla (ja tulla tapetuksi).

 

Toisaalta tästä seuraa se, että ylemmän keskiluokan ja yläluokan miehet kykenevät houkuttelemaan vetoamalla miehuullisuuteen työväenluokkaiset miehet likaisentyön tekijöiksi, viime kädessä jopa kuolemaan sodassa ylemmän keskiluokan ja ja yläluokan miesten tai pääoman puolesta.

 

Tämä kaikki pitää yllä sellaista yhteiskuntaa, jossa samanaikaisesti sekä yhteiskunnan huipulla (presidentinlinnassa) että alimmalla tasolla (kasarmeilla ja vankiloissa) on miesten yliedustus.

 

Enemmistö miehistä näyttää hyväksyvän nykytilanteen.

 

Otan osaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persuaate on siis hyvin menestyvien rikkaiden miesten salajuoni köyhempien päänmenoksi.
Olen myös puhunut seulasta. Kun miehet pakotetaan kulttuurisesti juomaan heistä seuloontuvat heikommat pois ja menehtyvät väkivallan uhreina tai alkoholivammaisen varhemmin kuin keski ja yläluokan miehet.
Kun tähän päälle vielä levitetään kuvaa sossutätien kataluudesta sosialistisista feministeista ja muuta naisvastaista diibaa saadaan sitäkin kautta köyhemmät ja huonosti koulutetummat syrjäytymään pariutumisnarkkinoilta ja persujohtaja sitten valikoivat vaikka vielä sosiaalitanttaa kauhistuttavamman herkkupalan ylen toimittajan jota muut on koulutettu pelkäämään ja jota kohtaan muut on opetettu luomaan vihaisia ja kyräileviä katseita.
Uusoikeisto on miesvastainen puolue jota johtaa miehet jotka haluavat ettei hyvää jaeta tasaisesti.
Persuaate on suuri salajuoni miehiä vastaan.

Kimmo Ålander

"Persuaate on siis hyvin menestyvien rikkaiden miesten salajuoni köyhempien päänmenoksi."

Keitä nämä mystiset menestyneet ja rikkaat miehet ovat?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

"porvarillisesta näkökulmasta tarkasteltuna"

Minun elämänkokemukseni kertoo, että koulut tavanomaisesti käynyt, korkeakoulutettu ei millään pääse vain peruskoulun käyneen pään sisälle. Tunnemaisemat, ehkä jopa käsitys eläman tarkoituksesta voivat näillä ryhmillä olla niin erilaiset, että jo kysymyksen asettelussa saattaa mennä pieleen, koska tuo mitä kirjoitit "porvarillisesta näkökulmasta tarkasteltuna".

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jep, sen lauluja laulat kenen leipää syöt tai siis yliopistoissa tehty tutkimus, mukaan luettuna kriittisenä itseään pitävä miesten ja maskuliinisuuksien tutkimus, alleviivaa viime kädessä hallitsevan luokan näkökulmaa siihen, miten maailma makaa.

Sosiaapolitiikka on hallitsevan luokan huolta alemmista kansankerroksista ja vallankäyttöä näitä kohtaan yhdistettynä moraaliseen paatokseen.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Minä pidän jopa sanaa syrjäytynyt vihapuheena. Ihminen on syrjäytynyt elämästä vasta kun on kuollut. Sitä ennen on ongelmia ‒ itse kullakin ‒ joihin etsitään ja löydetään ratkaisuja.

Olli Kankaanpää

Suomi sahaisi omaa oksaansa mikäli Suomi toteuttaisi toimenpiteitä, joilla miehet eläisivät vielä seitsemän vuotta pidempään. Valtion rahaministerin suurin toive on saattaa kansalaiset hautaan heti eläkkeelle pääsyn jälkeen. Joten nostetaan eläkeikää ja pidetään keskiolut edelleen R-kioskeissa. Ettetekö te tunarit tajua, että tupakkaakin tulisi tarjoilla ilmainen päivittäisannos laskennallisen ajankohdan jälkeen?

Tapio Ahti

Blogistille pisteet siitä, että miesviha ei paistanut otsikosta huolimatta läpi kovin paljon,

Miinuspisteitä siitä, että ... no, me nyt vain muutetaan sivistyneimpiin maihin, jos teikäkäiset saavata eenmmän valtaa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Susanna Huovinen EI ehdottanut keskiolutta kaupasta Alkoon. Tästä on ollut hänen oma lausuntonsa eri lehdissä. Näyttävimmin viime su Keskisuomalaisessa, koko sivun jutussa.

Miksi levität väärää tietoa?

Susanna Huovisella ja minulla muuten ei ole koskaan ollut vaikeuksia ymmärtää muita ihmisiä: köyhiä, rikkaita, koulutettuja, kouluttamattomia, koukutettuja, koukuttamattomia, asiaa kirjoittavia ja sitä vääristekeviä, kokoomuslaisia, taistolaisia.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Kyselin Kajanteelta hänen omassa blogissaan lähdeviitteitä Huovisen sanomisiin, mutta Katriina poisti kysymykseni saman tien. Lauri Korhonen tarjosi lähdeviitteitä ja olisin toivonut samaa Kajanteelta. Se kun kuuluu fiksuun keskusteluun.

Huovisen sanomisista on vaikea keskustella, jos blogisti ei kerro mitä Huovinen tarkalleen ottaen on sanonut.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

”Esimerkiksi perussuomalaiset kiiruhtivat vastustamaan sitä, vaikka perussuomalaiset ovat par excellence miesten puolue; kaksi kolmesta puolueen äänestäjästä on mies.”

Eivät toki kaikki:
Spurgujen puheenvuoro
http://jarmonahkamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/145...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Jirzi kirjoittaa:

"Niin ikään rautarouva Margaret Thatcher sai työväenluokkaiset miehet äänestämään seuraavissa vaaleissa itseään tapattamalla Britannian vastahyökkäyksessä Falklandille työväenluokkaisia miehiä."

Vuoden 1983 vaaleissa kyse ei ollut siitä, että Thatcher olisi ollut vakuuttava, vaan yksinomaan siitä että työväenpuolue oli vuosina 1979-1983 harvinaisen kyvytön ja surkea oppositiopuolue.

"... kykenevät houkuttelemaan vetoamalla miehuullisuuteen työväenluokkaiset miehet likaisentyön tekijöiksi, viime kädessä jopa kuolemaan sodassa..."

Itsenäisessä Suomessa on ollut asevelvollisuus, joten miehiä ei ole tarvinnut houkutella; pakottaminen on riittänyt. Koska tässä kuitenkin mainitaan houkuttelu ja työväenluokkaiset miehet, niin otaksun että kyse on punakaartilaisista vuonna 1918?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Juuri tällaiset kirjoitukset, joissa työväenluokan miesten ongelmat esitetään johtuvan työväenluokan miesten synnynäisestä pahuudesta ovat kovoan oikestolaisuuden salakuljettamista feministisessä kaavussa vasemmistopuolueisiin.

Miesten alkoholinkäyttö nähdään johtuvan miesten synnynnäisestä pahuudesta, samalla tavoin kuin konservatiivsessa oikeistolaisessa ideologiassa työttömyys ja rikollisuus nähdään johtuvan työttömien yksilöllisistä taipumuksesta laiskuuteen ja rikollisuuden yksilöiden synnynnäisestä pahuudesta.

Vasemmistolainen lähestymistapa olisi nähdä miesten alkohlinkäyttö yhteiskunnan tuotoksena. Työväenluokan miehet käyttävät alkoholia sen vuoksi, että heidän elämänsä on stressaavaa ja heillä ei ole vaihtehtoisia keinoja vapautua elämän paineista. Kyse on pohjimmiltaan siitä, että miesten työt ovat rasittavia, yksitoikkoisia ja epämiellyttäviä, ja niistä palautuminen ei onnistu, jos vapaa-aikana ei tehdä jotain rajumpaa nollausta.

Vasemmistolainen vaihtoehto alkoholipolitiikalle lähtisi siis siitä, että miesten töitä kevennetään ja työolosuhteita parannetaan laadulliesti. Yhteiskunnan tulisi myös tarjota miehille parempia vaihtoehtoja vapaa-aikaan, kuin ryyppäminen. Esimerkiksi yhteiskunta tukee huomattavilla rahamäärillä naisten vapaa-aika-harrasteita, kuten teattereja, kirjastoja, oopperaa ja balettia. Lisäksi jopa 1 - 1,5 % veroäyreistä kerätään naisten vapaa-ajan vieton tukemiseen kirkolliseveron muodossa. Seurakuntien osallistuvista jäsenistä 80 - 90 % lienee naisia.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jep, "äijäilyässä" ei ole kyse ainoastaan eronteosta naisiin vaan myös keskiluokan miehiin, joka halutaan ymmärtää vähän naismaisena käyttäytymisenä (mitä esim. kuvaa, että keskiluokan miehet panostavat vaikkapa alkoholinkäytössä määrän sijasta laatua jne.)

Toisin sanoen, työväenluokkainen mies ei voi vähentää "äijäilyn" määrää tekemättä kompromissia luokkaidentiteettinsä kanssa keskiluokan hyväksi.

Siksi en välttämättä näekään siinä mitään pahaa, että työväenluokkainen mies elää lujaa ja kuolee nuorena.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mutta onhan työväenluokan miehenkin identtiteetti muutoksessa. Eikö kuvasi ole hieman vanhentunut? Minusta juuri persut levittävät tuota vanhentunutta kuvaa.

Joachim Seetaucher

Mielestäni naisten keskuudessa on niin alkoholin kuin lääkkeidenkin käyttö itsetuhoisesti yleisempää kuin miesten keskuudessa. Saattaa vaikuttaa kovalta väitteeltä, kun miehet juovat huomattavasti suuremman osan kaikesta alkoholista.

Kyse on kuitenkin siitä, että harvat miehet pyrkivät juomalla itseään tuhoamaan. Se tuho tapahtuu ikäänkuin sivutuotteena, jos tapahtuu. Sen sijaan naisalkoholisteissa on suuri osa sellaisia, jotka tieten tahtoen haluavat itseän tuhota ja lääkkeiden tietoisessa yliannostelussa naiset päihittävät miehet kanveesiin myrkytyskertojen lukumäärällä mitattuna.

Kun miehet tekevät itsemurhan, se pääsääntöisesti onnistuu. Teko toteutetaan rationaalisesti ja tehokkaasti. Naisilla pääsääntönä on huomion tavoittelu.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Alkoholin aiheuttamat kuolematkin eivät riipu suoraan kulutetun alkoholin määrästä, vaan myös muut tekijät, kuten terveydenhoitopalvelut vaikuttavat asiaan.

Esimerkiksi Venäjällä ja Irlannissa alkoholia kulutetaan ilmeisesti yhtä runsaasti. Virallisten tilastojen mukaan Irlannissa juodaan enemmän,kuin Venäjällä, mutta Venäjä ei ilmeisesti pysty tarkkaan tilastoimaan kaikkea alkoholia, kuten kotitekoista, самогон.

Venjällä alkoholin aiheuttama kuolleisuus on huippuluokkaa. 10 - 14 % kaikista kuolemantapauksista Venäjällä on alkoholin aiheuttamia. Irlannissa vastaava luku on luokassa 0 - 1.9 %.

Onkin ilmeistä, että tehokkaalla myös miehiin kohdistuvalla terveydenhoidolla voidaan ehkäistä alkoholin aiheuttamia kuolemia tehokkaasti. Vain 16 % kaikista alkoholin aiheuttamista kuolemista johtuu maksakirroosista tai maksan sairauksista. Sydäntautien tehokkaalla ennakoehkäisyll ja hoidolla on tärkeä merkitys, kuten sokeritaudin ehkäisyllä. Myös syöpien varhainen diagnostiikka ja tehokas hoito vähentäisivät kuolleisuutta. Globaalisti suurin alkoholin aiheuttamien kuolemien ryhmä ovat onnettomuudet.

Näin kesällä ja helteellä meillä Suomessa alkoholin ja järvien yhteisvaikutus on kuolettava. Meillä hukkuu vuosittain satoja ihmisiä, ja alkoholilla on usein vaikutusta asiaan. Esimerkiksi se, että pienituloisemmat miehet joutuvat tyytymään kiikkeriin soutuveneisiin, eivätkä voi hankkia leveämpiä ja vakaampia moottoriveneitä, johtaa alkoholin kanssa usein tilanteeseen, jossa hukkuminen johtuu veneen kaatumisesta. Tästä aiheesta videolla: http://youtu.be/Oim6vikwtsc

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Jiri, sinäpä viisaita kyselet.

Totta kai miesten itsetuhoisuus johtuu miesten omasta tyhmyydestä.

Jos naiset ovat itsetuhoisia, se johtuu misten alistavasta suhtautumisesta naisiin. Eli miesten tyhmyydestä on tuossakin kyse. Näistähän sinä kirjoittelet naisakateemisia tutkielmiasi.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

"Vaikuttaa siltä, että moderni mieheys on rakentunut siten, että todistettava oma miehuutensa käyttäytymällä itsetuhoisesti (ryyppäämällä ja rellestämällä) tai jopa tappamalla (ja tulla tapetuksi)."

Siltä se voi vaikuttaa, mutta välttämättä se ei ole sitä.

Mies tai nainen voi menettää elämänhalunsa monella tapaa. Viina ei ole välttämättä se syy, vaan päätös itsetuhoisesta käytöksestä on tehty jo selvinpäin, mutta se on helpompi toteuttaa humalassa - sillä mitä väliä sillä on, joka lopettaa elämänsä onko hän selvinpäin vai humalassa. Tässä on se valitettava tilastollinen harha, että alkoholi aiheuttaa itsemurhia!!!

Suomessa ei oikeasti tutkita itsemurhien syitä - ne halutaan vaieta :-(

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Sehän tässä keskustelussa on hupaisaa, että päivitellään veronmaksajille aiheutuvia kustannuksia, ja samaan hengenvetoon syytellään nimenomaan duunarimiehiä, jotka ovat lähes järjestään nettoveronmaksajia. Miehet siis aiheuttavat itse itselleen kustannuksia, ja se on joku ongelma?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hyvä keskustelu. Erityisesti Aholan kommentteja pitäisi kaikkien lukevan jotka joko äijyyttä tai vasemmistolaisuutta sanovat edustavansa. Kiinostavaa on myös miten oikeistolainen ja vasemmistolainen mieserityinen ajattelu eroaa tai eroaako se.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Hyvä itsetunto voisi olla keino miesten itsetuhoisen käyttäytymisen suitsimiseksi. Uskoon tuleminen on yksi keino. Toinen on saavuttaa sama jollakin terapiamuodolla, jolla alitajunnan rakenteita saataisiin eheytettyä.

Käyttäjän JyriIlmariHasa kuva
Jyri Hasa

Mies, jopa tyhmäkin on aina vastuussa omasta elämästään. Nainen on patriarkaatin uhri?????

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Ite oot patriarkaatin uhri!!!!!

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Vaikuttaa siltä, että moderni mieheys on rakentunut siten, että todistettava oma miehuutensa käyttäytymällä itsetuhoisesti (ryyppäämällä ja rellestämällä) tai jopa tappamalla (ja tulla tapetuksi)."

Kyllä se juuri tältä näyttää. Lisäisin siihen, että varsinkin Suomessa. Nuorilla miehillä on muutaman oluen jälkeen sellainen uho päällä, että oksat pois. Ja samalla heillä vahvistuu se kuvitelma, että lisää olutta tai viinaa, niin olo vaan sen kun paranee. Ei sellaista juurikaan näe ulkomailla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset