Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Pääsikö Gösta Sundqvist taivaaseen eli miksi Koe-eläinpuistoa ei pääsiäisenä?

Iltapäivälehdet ovat muistuttaneet muusikko ja radiokoomikko Gösta Sundqvistin kuolleen kymmenen vuotta sitten ja kyselleet missä olit, kun kuulit Göden kuolleen.

 

Itse olin syksyllä 2003 aloittanut maisteriopintoihini liittyvän harjoittelun puolustusministeriössä ja ruokatunneilla ja iltaisin viimeistelin graduani. Kävin töissä Helsingin Kasarmitorilla vanhempieni asunnolta Hyvinkäältä käsin, paitsi joka toinen viikonloppu suuntasin residenssilleni Tampereelle.

 

Kymmenen vuotta sitten perjantaina sain kyydin Tampereelle silloiselta ministeriön tiedotusyksikön johtajalta (häneltä, joka eläköityi tuossa kuukausi pari sitten). Olin matkalla opiskelukavereideni häihin, siis parikunnan, joka oli tutustunut toisiinsa opiskelurientojen yhteydessä.

 

Häät pidettiin Haiharan kartanolla, Itä-Tampereella.

 

Kun aamuyöstä palasin residenssilleni, avasin Teksti-TV:n ja luin uutisen Gösta Sundqvistin kuolemasta.

 

Tiesin nuoruuteni olevan ohitse. Ei enää jouluaattoja Kuusijuhla -- Sex festival -ohjelman parissa tai toisena joulupäivänä Tenkasen tapanintansseja.

 

Nimittäin allekirjoittaneeseen Sundqvistin musiikillisia ansioita suuremman vaikutuksen oli tehnyt hänen radiohupailunsa. Läpi lukioajan ja intin olin pyrkinyt olemaan lauantai-iltaisin lähettimen ääressä saavuttaakseni täydellisen koe-eläinpuistonautinnon.

 

Koe-eläinpuisto oli tosin jo lopetettu vuodenvaihteessa ja Gösta oli alkanut tekemään jokseenkin heikompitasoista ja lyhyempää Teinitalo nimistä radio-ohjelmaa. Se helpotti pudotustani göstattomaan tai Göstan jälkeiseen elämään.

 

Onneksi vuonna 2008 YleX ja sittemmin Radio Suomi aloitti Koe-eläinpuistojen uusinnat.

 

Sundqvistin radio-ohjelmien huumorin monikerroksellisuus jaksaa hämmästyttää edelleen tai sanotaan mieluummin, että vasta nyt niiden syvällisyys alkaa avautumaan allekirjoittaneelle.

 

Nykyinen tekniikka kun mahdollistaa Koe-eläinpuistojen nauhoittamisen helposti -- ja yhä uudelleen ja uudelleen kuuntelun.

 

Voisi sanoa, että vasta viidennen kerran jälkeen tyypillisen Koe-eläinpuisto-lähetyksen vitsit, intertekstuaaliset viittaukset, äänenpainot ja sanaleikit liittyen ohjelman musiikkivalintoihin alkavat todella avautumaan ja silti niitä jaksaa kuunnella yhä uudelleen.

 

Nykyään kuuntelen Koe-eläinpuistoja juostessani kuntokolmosta ympäri Tampereen Kaupissa useamman kerran viikossa.

 

Valitettavasti Radio Suomi ei jostain syystä ole lähettänyt kaikkia Koe-eläinpuistoja.

 

Esimerkiksi viime kesänä jäi väliin yksi legendaarisimmista jaksoista, jossa Gösta ja kumppanit kuvittelivat tulleensa viikinki-festivaaleille, mutta ne olivatkin VII kinky -festarit. Radio Suomi lähetti mieluummin signaalia Tangomarkkinoilta.

 

Niin ikään pääsiäisenä Radio Suomi on ollut lähettämättä Gösta Sundqvistin suoraa Koe-eläinpuistoa. Vuosi takaperin laitoinkin Yleisradiolle tiedustelun, että ovatko he sitä mieltä, että Gösta ei päässyt taivaaseen tai siis millä teologisilla perusteilla Koe-eläinpuisto ei sovi pääsiäiseen?

 

YLE:ssä on helppo irvailla pohjalaisille, kun itse syyllistytään samanlaiseen syntiin.

 

Olen varma, että Jeesus Kristus naureskelee partaansa kuunnellessaan Koe-eläinpuistoa ja istuessaan isän oikealla puolella tuomiten eläviä ja kuoleita kuin Osiris.

 

PS. Lopuksi haluan nostaa vielä esille vanhan kirjoitukseni Göstasta ja Koe-eläinpuistosta osana suomalaista queer-liikettä. En tiedä innostiko se Katja Kettua tarttumaan samaan aiheeseen paria kuukautta myöhemmin NHL-lehdessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Jere Partanen

NHL-lehti ei näköjään ollutkaan lätkäjulkaisu..

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Kesäinen ilta mökillä terassilla, pari olutta ja Koe-eläinpuisto radiosta...
Oi aikoja menneitä...
R.i.p Gösta.

Sixten Korhonen

Jiri!
Mainitsemanasi aikahaarukassa kuuntelin Koe-eläinpuistoa säännöllisesti työn lomassa, jota tein 24/7/365. Olen sua 18v vanhempi, eli siis Göstan ikäluokkaa.
Siinä kiinnosti lähinnä se anarkistisuus tenkasineen, loposineen.
Tiedä sitten kuuntelinko puolella korvalla, en kuitenkaan muista mitään viidennellä kuuntelukeralla avautuneita. Jos löydät, olivatko ne tarkoituksella siellä, jos sillä mitään väliä?
Taiteeksi kutsuttua kanonisoidaan näkemällä jonkun runkussa jotain, josta pitää paremmin kuin tollot.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Göstä on omassa taivaassaan. Näin uskon.

Sixten Korhonen

Vaikea kuvitella niin jalat polviaan myöten savessa seisoneen miehen uskoneen yhtään mihinkään.

Mikko Järvinen

Sitä hetkeä en unohda koskaan. Jösse on kuollut, kajahti ilmoille kammarin radiosta.

Kirkaisin tuskasta. Kädessäni ollut kaljapullo halkesi keskeltä kahtia.

Päässäni rupesi kaikumaan Mertarannan mestaruuskiimainen huuto "Se on siinä! Se on siinä!"

Onneksi vaimo korkkasi uuden ennen vajoamistani jonnekin, mistä paluuta ei ole.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Evankelis-luterilaisen uskonnon opinkappaleiden mukaan eläimet, eivät edes koe-eläimet, pääse taivaaseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset