Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Tutkimus Uuden Suomen Puheenvuoron poliitikkoblogeista, osa 3

Taulukoin viime keväänä tänne Uuden Suomen Puheenvuoro -blogipalveluun kirjoittaneiden miespuolisten kansanedustajaehdokkaiden iän, vaalipiirin, ammatin / tittelin ja puolueen.

Näistä muuttujista tein seuraavanlaisia huomioita:

 

Kansanedustajiksi valitut

Lähes joka neljäs kirjoittaja oli perussuomalainen ja perussuomalaisten kirjoittajien joukosta tultiin eniten valituiksi eduskuntaan, noin kolmetoista kertaa suuremmalla todennäköisyydellä kuin vasemmistoliiton kirjoittajien keskuudesta, joista vain yksi US:ään kirjoittajista valittiin.

Toisin sanoen, Uusi Suomi media-alustana on epävasemmistoliittolainen tai jokin formaatissa suosii perussuomalaisia (jos ette vielä sitä huomanneet).

Myös vihreät ja kokoomuslaiset kirjoittajat menestyivät hyvin. Voisi sanoa, että perussuomalaisen isomman kuplan lisäksi Uuden Suomen blogipalvelussa vaikuttaa pienempi sinivihreä kupla.

Suhteessa puolueen kannatukseen kristillisdemokraattien miespuoliset ehdokkaat olivat ahkerimpia kirjoittajia ja kaikki valituksi tulleet KD:n mieskansanedustajat kirjoittivat US:ään. Tosin KD:n listalta miespuolisia kansanedustajia valittiin ainoastaan kaksi.

 

Ikä

Kirjoittajien ikä keskimäärin oli hieman yli 40 vuotta. Keskustan ja vihreiden kirjoittajat olivat nuorimpia, SDP:n ja kristillisdemokraattien vanhimpia.

 

Vaalipiiri

Yli puolet kirjoittajista oli Helsingin tai Uudenmaan vaalipiiristä. Pelkästään Uudenmaan vaalipiiristä kirjoittajia oli yhtä paljon kuin muualta Suomesta yhteensä, ruuhka-Suomea (eli pääkaupunkiseudun lisäksi Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen vaalipiirejä) lukuun ottamatta.

Uuden Suomen Puheenvuoro -blogipalvelu on siis ”etelän media”, vaikka se on ennen kaikkea sen lukijoiden oma media-alusta.

Huomasimme jo twitterin käyttöä eurovaaleissa käsitelleessä vuodentakaisessa tutkimuksessa, että maakunnissa ei käytetä sosiaalista mediaa kampanjoinnissa, vaikka kaiken järjen nimenomaan pitkien etäisyyksien syrjäseudulla se säästäisi aikaa, vaivaa ja rahaa.

Kuvaavaa on, että keskustankin Uuden Suomen Puheenvuoro -blogipalveluun kirjoittaneista miespuolisista ehdokkaista joka neljäs oli helsinkiläinen. Samasta syystä suhteellisesti US oli jopa huonompi kampanjointialusta keskustalaisille kuin vasemmistoliiton ehdokkaille.

Niin ikään vasemmistoliiton kirjoittajista useampi kuin joka neljäs oli uusimaalainen, vaikka nimenomaan Uudenmaan vaalipiiri on puolueelle vaikein.

Taulukointia tehdessäni aloin myös ymmärtämään miksi Teuvo Hakkarainen ja tuhmista puheistaan tunnettu Toimi Kankaanniemi tulivat valituiksi kansanedustajiksi: kyse oli tarjonnan puutteesta Keski-Suomesta, ainakin jos ihmiset hakivat tietoa ehdokkaiden mielipisteistä Uuden Suomen Puheenvuoro -blogipalvelua käyttäen.

 

Ammatti / titteli

Kristillisdemokraattien ja Perussuomalaisten kirjoittajissa oli eniten poliittisia broilereita, eli käytännössä istuvia kansanedustajia, tai eduskunta-avustajia, poliittisia sihteereitä jne.

Kirjoittajien titteleitä katsoessa perussuomalaiset näyttäytyvät kaikkea muuta kuin protestipuolueena.

Suosittuja ammattinimikkeitä puolueiden keskuudessa yli puoluerajojen olivat muun muassa toimittaja, opettaja, yrittäjä. Perinteisiä työläisammatteja joukossa oli suhteellisen vähän, samoin titteli opiskelija oli yllättävän epäsuosittu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Jiri Polostrov:"Lähes joka neljäs kirjoittaja oli perussuomalainen ja perussuomalaisten kirjoittajien joukosta tultiin eniten valituiksi eduskuntaan, noin kolmetoista kertaa suuremmalla todennäköisyydellä kuin vasemmistoliiton kirjoittajien keskuudesta, joista vain yksi US:ään kirjoittajista valittiin.

Toisin sanoen, Uusi Suomi media-alustana on epävasemmistoliittolainen tai jokin formaatissa suosii perussuomalaisia (jos ette vielä sitä huomanneet)."

Kenties Uuden Suomen lukijakuntakin jakautuu samalla tavalla. Varmaan pelkkä nimikin, Uusi Suomi, entinen oikean laidan pää-äänenkannattaja, nostaa sen verran adrenaliinia vieläkin SKDL/SKP/vasemmistoliittolaisten keskuudessa, että sen sivuja vieroksutaan. Kun kuitenkin edustaja, ketä siis vaaleissa äänestetään, paljolti valitaan jo valitun oman puoleen ehdokkaiden joukosta, ei vasemmistoliittolaiset ehdokkaatkaan viitsi erityisesti näkyvyyteen Uudessa Suomessa panostaa. Persuilla ei tämmöistä ennakkoasennetta ole ja heidän ehdokkaat käyttävät tehokkaasti ilmaista näkyvyyttä Uudessa Suomessa.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Tulin uteliaaksi. Miksi päätit jättää osan poliitikoista tarkastelun ulkopuolelle? Eikö se vääristä tilastojasi? Vai olisivatko analyysin tulokset menneet pieleen, ellet olisi karsinut osaa poliitikoista mielivaltaisesti pois tutkimuksen kohteista?

Mohamed Rasal

Tulin itsekin uteliaaksi. Miksi Mikaela kirjoittelet outoja tarinoitasi puheenvuoroon ja mitä niillä tahdot esitellä?

Joku kysyi, että kuuluisiko tarinat vapaavuoron puolelle - kiivastuit ja väitit tekeväsi päivänpoliittisia tekstejä.

Ei se ole yleisön vika jos wannabekirjailijalla ei ole mitään sanottavaa eikä kykyä kirjallisiin tuotoksiin kuin muutaman rivin kautta.

Toivottavasti osaat arvostaa palautetta, jota ei ole paljon sinulle annettu. (eikä kirjallisia kykyjä)

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Oletko sinä tosiaan Jiri Niemisen alter ego? Hämmentävää.

Minun outojen tarinoideni tarkoitus on valaista ilmiöitä, joita yleensä ei mietitä, koska ne ovat liian itsestäänselviä. On vain sinun näkemyksesi, ettei minulla ole mitään sanottavaa, etenkin kun olen jo aika monta tekstiä kirjoittanut, joten faktat ovat päinvastaiset kuin mielipiteesi. On toki eri asia, ketkä ymmärtävät sanomani ja tavoitteeni, mutta minä en kirjoitakaan suurelle yleisölle, vaan niille jotka tekstejäni oikeasti haluavat lukea.

Omaan blogiini saamaani palautetta arvostan tietenkin, koska suurin osa siitä on laadukasta. Määrä ei koskaan korvaa laatua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset