Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Miksi perussuomalaisten kannatus tippuu – ovatko äänestäjät tyhmiä?

Suomen poliittisessa järjestelmässä on normaalia, että hallituspuolueiden kannatus alkaa hupenemaan jossain vaiheessa vaalikautta.

Mutta kevään eduskuntavaaleista on vasta kuusi kuukautta aikaa ja sekä Ylen että Helsingin Sanomien kannatusmittausten mukaan perussuomalaisten kannatus on lähes puolittunut.

Mistä tämä johtuu? Kuinka äänestäjät voivat käyttäytyä kuin tuuliviirit maassa, jossa on kuitenkin yksi maailman parhaimmista koulujärjestelmistä.

Kyse ei voi olla hallituksen talouskuripolitiikasta. Se on äänestäjien tahdon mukainen.

Ennen vaaleja kaikki puolueet lukuun ottamatta vasemmistoliittoa ilmoittivat, että valtio laitetaan talouskuurille, menoja leikataan 6–10 miljardia.

Niin ikään kun puolueet vasemmistoliittoa lukuun ottamatta myötäilivät ajatusta, että veroja ei koroteta tai armeijalta tai poliisilta leikata. Näin ollen ei pitäisi tulla yllätyksenä, että leikkauskohteina ovat silloin sosiaaliset tulonsiirrot: työttömyysturva, eläkkeet, opintotuki jne.

Vasemmistoliiton linja sai täystyrmäyksen äänestäjiltä.

Toiseksi jopa perussuomalaisia äänestäneiden pitäisi peruskoulun yhteiskuntaopin ja historian tunneilta tietää Suomen historiasta se, että rintamalta kotiutuneet veteraanit aloittivat 1950-luvulla toisen sodan (mikä huipentui vuoden 1956 yleislakkoon).

Tämän työvoiman ja pääoman välisen kamppailun ansiosta suomalainen työväestö sai itselleen vaikkapa ylityökorvaukset, viikonloppulisät ja sairauspäivärahan; Suomeen muodostui lumpenproletariaatin tilalle työtä tekevä ja suhteellisen varaus keskiluokka.

Tämä sota jatkuu edelleen: aina kun maahan äänestetään oikeistohallitus, yrittää se työreformia, mikä on siis eufemismi sotiemme veteraanien kamppailemien oikeuksien alasajolle.

Kun äänestäjät keväällä kopissa piirsivät mieluummin perussuomalaisen kuin sosiaalidemokraatin vaalinumeron, niin sitä sai mitä tilasi: perusporvarihallituksen, joka leikkaa palkkapussistasi.

Hallituksen suunnittelemat pakkolait eivät voi olla syy perussuomalaisten kannatuksen laskuun.

Kolmanneksi on väitetty, että perussuomalaisten kannatuksen lasku olisi seurasta siitä, että puheenjohtaja Timo Soini heti ensitöikseen meni allekirjoittamaan Kreikan kolmannen tukipaketin, suomalaisten veronmaksajien rahojen siirtämisen Kreikkaan.

Mutta jos tarkkaan seurasi vaalitenttejä, niin Soini kiersi kysymyksen Kreikan kolmannesta tukipaketista tai siis luulisi, että suomalaiset äänestäjät ymmärtävät sen verran politiikkaa, että tajuavat kiertelevän vastauksen tarkoittavan myöntymistä.

Vuoden 2011 eduskuntavaalien alla Soini selvästi sanoi, ettei perussuomalaiset suostu Kreikan silloiseen toiseen tukipakettiin – samalla tavoin piti sanansa, perussuomalaiset jäi oppositioon.

On totta, että me politiikan tutkijat kutsuimme ennen vaaleja perussuomalaisia populistipuolueeksi, mikä sai kaiken maailman reijotossavaiset kiihdyksiin ja hyökkäämään tutkijoita vastaan. Me vain yritimme sanoa, että pettymyksiä voi tulla, jos lupaa täysin ristiriitaisia asioita tyyliin, että valtio samaan aikaan lopettaa velkaantumisen ja lisää sosiaalisia tulonsiirtoja tai samaan aikaan yrityksille pitäisi saada halvempaa työvoimaa mutta työntekijöille pitäisi maksaa korkeampaa palkkaa jne. Vaikka koko kehitysapu olisi lakkautettu, olisi siitä tullut vain kymmenys äänestäjille luvatuista valtiontalouden leikkauksista.

Mutta en haluaisi myöskään sanoa, että suomalaiset äänestäjät olisivat tyhmiä.

Siksi kehotankin niitä, jotka äänestivät viime keväänä perussuomalaisia, tekemään myös niin jatkossakin tai ainakin gallupeissa edelleen ilmoittavan kannattavansa perussuomalaisia.

Ei siitä mitään tule, jos kansalaiset vaihtavat äänestämäänsä puoluetta joka välissä tai osoittavat poliitikoille epäluottamuslauseen, kun nämä harjoittavat täsmälliseen sellaista politiikkaa kun lupasivat ennen vaaleja äänestäjilleen, ja äänestäjät äänestivät heitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Vasemmistoliiton edeltäjäpuolueiden SKDL/SKP kannatus oli enimmillään noin 25 %. Nyt se on tippunut siitä kolmannekseen.

Perussuomalaisten osalta kannatuskehitys vaaleissa on täysin päinvastainen.

Terve järki voittaa sittenkin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Täytyy toivoa, että terve järki joskus voittaa. Gallupithan viittaavat siihen suuntaan.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jep. Puolueen linja ei miellyttänyt aikoinaan äänestäjiä. Mutta sen kannatus ei tullut samalla tavalla alas heti vaalien jälkeen, vaan kyseessä oli useamman vuosikymmenen jatkunut trendi (mikä näyttä jatkuvan edelleen).

SKDL:n / vasemmistoliiton kannatusta selittää aikalailla demografiakäyrä, ei niinkään se, että äänestäjät olisivat tuuliviirejä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tossavainen. Aivan oikein, suomalainen työväestö halusi oman puoluuen eduskuntaan, perussuomalaiset pettivät äänestäjänsä.

Mikä on Tossavaisen unelma perussuomalaisuudesta, tuskin monikaan edellisistä äänestäjistä tulee äänestämään perussuomalaisia.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Eiväthän perussuomalaiset luvannut olla työväestön puolue tai siis yhtä lailla se ilmoitti olevansa yrittäjien puolue. :o

Perussuomlaiset pitivät lupauksensa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Taitaa tässä vaan äänestäjät laittaa Timpalle hiukan painetta. Normaalia toimintaa. Veikkaan, että esim. Vihreät tekisivät aivan samoin, jos puoluejohto kääntyisi ydinvoimahankkeiden tukijaksi.

Galluppi on vaikuttamisväline sen tilaajalle, mutta myös haastatelluille.

Mielenkiintoista on, että valtaosa ilmoittaa siirtyneensä (takaisin) demarileiriin. Hienoa sikäli, että se palauttaa uskoa demareihin. Olisiko kymmenvuotinen kukkahattukorpivaellus jo vihdoin ohi?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ei näistä nyt aina tiedä, onko kirjoituksen tarkoitus provosoida tai trollata Tossavainen nolaamaan itsensä -- missä onkin jo näemmä onnistuttu -- mutta kun nyt ainakin osa tekstistä vaikuttaa vakavalla mielellä tehtyihin omiin arvioihin pohjaavalta, niin koitetaan nyt kommentoida. Eli siis:

"Kyse ei voi olla hallituksen talouskuripolitiikasta. Se on äänestäjien tahdon mukainen."

Ei ole. Perussuomalaisten leikkauslista oli ennen vaaleja reilusti pienempi kuin mitä hallitus on nyt ajamassa, vain kahden miljardin luokkaa, ja puolue korosti moneen kertaan, että pienituloisilta ei leikattaisi, toisin kuin juuri nyt on tapahtumassa.

"Kun äänestäjät keväällä kopissa piirsivät mieluummin perussuomalaisen kuin sosiaalidemokraatin vaalinumeron, niin sitä sai mitä tilasi: perusporvarihallituksen, joka leikkaa palkkapussistasi."

Ennen vaaleja kolmen muun puolueen voimasuhteet olivat sen verran tasavahvat, että kukaan riviäänestäjä ei voinut arvata ennalta, millainen hallitus vaaleissa tulisi. Tietysti monen palkansaajan paras sauma olisi ollut turvata punamulta äänestämällä sosialidemokraatteja, mutta myös kolmen suuren vanhan puolueen hallitusvaihtoehto ei ollut yhtään vähemmän todennäköisempi. Moni epäilemättä ajatteli, että perussuomalaisia äänestämällä voitaisiin pelata kokoomus ulos, ja harva varmaankin kuvitteli, että keskusta ja perussuomalaiset ajaisivat hallituksessa kokoomuslaisempaa linjaa kuin kokoomus itse.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Jätä Jussi nuo ensimmäisen kappaleen kaltaiset "pakollisuudet" pois ja sen jälkeen tekstisi on briljanttia.

Jussi, onko KePun kokoomukselaisuus yllätys vai/tai pettymys sinulle?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ei se ole oikeastaan kumpaakaan. Minä palautin jäsenkirjani jo reilu vuosi ennen vaaleja, koska siinä kohtaa oli jo aivan riittävän hyvin nähtävissä, mitä Sipilä oli tarjoilemassa. Sanoinkin sen silloin.

Hassuin juttu muuten oli se, että puolueesta tutuksi tulleet ihmiset eivät mitenkään loukkaantuneet kritiikistäni tai eroamisestani, ja osa jopa tuntui kuuntelevan sanomisiani ihan kunnioittavasti. Eräiltä muilta ei-keskustalaisilta tahoilta kyllä tuli vinoilua niin helvetisti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Kari Suomalainen taisi ennakoida Sipilän, Bernereineen.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #21

Ryhdikkyyttenne on arvostettavaa. Jokaiselle jäsenelle ja äänestäjälle yli puoluerajojen soisi samaa suoraselkäisyyttä.

Onko KePu sitten siinä teidän kohdaltanne?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #24

Vissiin kai. En äänestänyt keskustaa viime vaaleissakaan, ja en kyllä tulevissakaan, ainakaan niin kauan kun Sipilä on puheenjohtaja ja linjaukset ovat tämmöisiä. Ehkä mahdollisesti kunnallisvaaleissa, asuinpaikastani riippuen, mutta niissäkin kynnys olisi korkea.

Toivon kyllä puolueelle parempia aikoja, ja tavallaan tuntuu hyvältä kun näkee esimerkiksi nuorisojärjestön ihmisten arvostelevan Sipilän valtaklikkiä ja puoluejohhdon linjauksia. Tällä hetkellä puolueen viimeisiä aitoja alkiolaisia ovat sellaiset keskustanuoret kuin Elina Lappalainen ja Katja Asikainen.

Hyvä, että aktiiviset puolueen jäsenet jaksavat yrittää asioiden muuttamista paremmaksi. Heillä on poliittista kokemusta ja he tietävät, miten se tapahtuu. Meikäläisellä ei yksinäisenä rivijäsenenä ollut oikein muuta mahdollisuutta sen viestin lähettämiseen kuin jäsenkirjan palauttaminen.

Keskusta on sikäli iso ja tärkeää roolia tässä maassa näyttelevä puolue, että silloin kun sen puolueen asiat ovat huonossa jamassa -- aatteellisesti tai muulla tavalla -- niin yleensä koko Suomi on silloin huonossa jamassa. Tämä pätee myös esimerkiksi SDP:n kohdalla.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #21

Vähän tuota aiemmin puolustit aika kiihkeästi keskustaa sen suhteen kun epäilin sen halua satsata koulutukseen ja kulttuuriin. Mitä mieltä olet noista koulutusleikkauksista joissa mm Helsingin yliopistolta leikataan 14% budetista?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #32

Pitää kyllä Kivelä tunnustaa, etten muista mitään "aika kiihkeää puolustusta" suorittaneeni, mutta kauneushan on katsojan silmissä. Olen hyvinkin voinut tehdä sen otaksuman, että keskusta ei leikkaisi maakuntayliopistojen verkostosta, koska nämä ovat aina olleet puolueelle pyhä lehmä. Mutta laittanet linkin, niin tiedän, mistä puhumme?

Eräässä FB-keskustelussa olen muuten viikkoa ennen vaaleja tehnyt myös sen olettaman, että _kokoomus_ ei ikinä leikkaisi yliopistosektorilta siinä määrin kuin vaikkapa demarit, joten osaan kyllä tehdä vääriä ennakkoarvioita muidenkin puolueiden suhteen. Ei ole siis tarvis moittia sokeudesta vain kepun suhteen, mikäli tätä ajoit takaa; erehtymiseni eivät ole mitenkään poliittisesti värittyneitä.

Yliopistopolitiikasta joka tapauksessa kirjoitin jo aikaisemmin täällä. Huomautan myös, että puolueesta eronneena minun ei tarvitse kommentoida puolueen asioita enää millään tavalla. Toisin kuin elinikäiset broilerit, niin minä osaan käyttää silmiäni, ja tilanteen niin vaatiessa pystyn muuttamaan mielipidettäni.

Mikäli haluat näkemykseni keskustan toteuttamasta yliopistopolitikasta, niin nähdäkseni hallitusneuvotteluissa keskusta käytännössä myi yliopistoverkoston normitalkoiden hinnalla. Opetusministerin salkku on kokoomuksella, koska Sipilä halusi varmistaa talous- ja elinkeinopoliittisen hegemonian keskustalla. Mutta en kyllä epäile hetkeäkään, etteikö samanlaista politiikkaa toteutettaisi myös keskustalaisen opetusministerin alaisuudessa. Kaikki tämänhetkiset hallituspuolueet ovat sattumalta yhtä mieltä yliopistoleikkauksista. Keskustalle se sopii, koska puolueaktiivien enemmistöä kiinnostaa nähtävästi paljon enemmän ammattikorkeakoulujen verkosto, ja Helsinkiin kohdistuvien leikkausten toivotaan virheellisesti jarruttavan maakuntayliopistojen alasajoa. Kokoomukselle se sopii, koska yliopistojen julkisen rahoituspohjan leikkaaminen luo mahdollisuudet yliopistokoulutuksen keskittämiseen ja yksityistämiseen. Perussuomalaisille se sopii, koska yliopistot ovat joka tapauksessa täynnä kulttuurimarxilaisia, feministejä ja homoja.

Sitä saa mitä tilaa, siis.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kyllä ennen vaaleja oli tiedossa, että Juha Sipilä vetää kokoomuksesta oikealta ohi, ja hän tulee muodostamaan hallituksen. Niin ikään oli tiedossa, että Sipilä tekee yhteistyötä mieluummin kokoomuksen kuin demareiden kanssa, jos siihen vaan vaalituloksen jälkeen on mahdollisuus.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Sipilä jakeli täkyjä joka suuntaan. Esimerkiksi perustulopuheet nostivat toiveita vihreissä ja vasemmistossa. Osa vasemmistolaisista odotti kepuleilta perinteistä elvyttävää maakuntien siltarumpupolitiikkaa. Ennen vaaleja korostettiin myös, että kepun kenttäväki on demareihin kallellaan. Sittemmin selvisi, että kenttäväkeä ei kuunnella. Keskeisintä oli kuitenkin Sipilän hiljaisuus ja passiivisuus, jokainen sai kuvitella pelastajalle omat toiveominaisuutensa. Aika harva näki Sipilän läpi.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Aika jännä tulkinta ottaen huomioon että Kepulaisten enemmistö taisi olla punamullan kannalla.

Ja siinäpä taitaa olla selitys miksi hallitus remuaa kuin norsu posliinikaupassa. Sipilä (ja taustalla hääräävät Aho, Vanhanen jne.) tietää hyvin että tällä politiikalla kannatus sukeltaa seuraaviin eduskuntavaaleihin mennessä, joten nyt yritetään pistää mahdollisimman paljon paskaksi, jotta vaikutukset näkyisivät myös hallituksen vaihduttua.

Uskallan nyt jo heittää veikkauksen, että seuraava hallitus on sinipunaa, SDP:n johdolla.

Perussuomalaiset taas eivät vielä ole tajunneet, että isojen poikien marjareissulle lähtö on käytännössä niskalaukaus koko puolueelle.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #12

Jep, kepulaisten enemmistö oli punamullan kannalla, mutta silti haluavat, että Sipilä johtaa puoluetta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #14

Tai ainakin halusivat siihen saakka, että tajusivat mitä se tarkoittaa.

Sipilän menestys niin kepulaisten kesken kuin yleisemmin on perustunut siihen, että Sipilä myytiin jonkinlaisena muutoksena. Aiemmissa sotkuissa ryvettyneiden vanhojen naamojen tilalle tuotiin tarjolle politiikassa ryvettymätön ja liike-elämässä menestynyt Sipilä.

Kepulaisilla palaa jossain vaiheessa kiinni se että Sipilä vetää kavereineen omaa linjaa puolueen laajemmista näkemyksistä piittaamatta (mm. ulostulot eduskuntaryhmän sivuuttamisesta viittaavat tähän suuntaan). Liikkuvat äänestäjät taas keksivät jossain vaiheessa vetää yhtäsuuruusmerkit Sipilän "yhteiskuntasopimuksen" ja taustalla lankoja vetelevän Ahon työreformin välille.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #12

Jos sinivärillä tarkoitat kokoomusta, niin minumielestäni työt on nähty ja tekijät tunnetaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

No ei ollut tiedossa. Sipilä hautasi hyvin nopeasti ne ensimmäiset puheensa suurista leikkauksista, ja julkisuudessa keskusta meni vaaleihin sammutetuin lyhdyin. Keskivertokansalainen, joka ei ollut selvillä siitä mitä puolueväen tai aktiivien keskuudessa juteltiin, sai aivan muuta mitä tilasi.

Pitääkö tässä nyt erikseen muistuttaa kaikista niistä Sipilän "sairauspäivän karenssiin ei ole tarvetta"- ja "koulutuksesta ei leikata" -kommenteista? Tai siitä, miten Annika Saarikko paukutteli kuinka "oikeisto-kokoomus on unohtanut Sari Sairaanhoitajan"? Suomen Keskusta r.p:n vaalivoitto oli äänestäjälle täsmälleen samanlainen kokemus kuin keskiverto tamperelaisopiskelijan kapakkailta; aamulla se sänkykaveri ei enää näyttänytkään niin hyvältä.

Hallituskokoonpanon osalta Sipilä eteni niin ikään lähes täysin sammutetuin lyhdyin, ja mainitsi vain yhdessä haastattelussa pitävänsä kokoomusta mieluisampana kumppanina. Tämä taas aiheutti puolueväen taholta älähdyksen, joka sai maakuntalehdissäkin huomiota, ja koska enemmistö kaipaili punamultaa, niin mitään ei oltu äänestäjän silmissä vielä lyöty lukkoon.

Lisäksi, tässähän puhuttiin perussuomalaisten äänestäjistä, eikö? Keskiverto perussuomalaisten äänestäjä todennäköisesti oletti, että hänen oma puolueensa kykenisi yhdessä keskustan kanssa pitämään kokoomuksen aisoissa. Ei se ollut kaiken ennen vaaleja luvatun ja valehdellun valossa ollenkaan merkillinen kuvitelma. Köyhän kansan alkiolainen puolue ja unohdetun kansan vennamolainen puolue oli helppo nähdä pätevinä vahtikoirina kokoomukselle, etenkin kun SDP ja vasemmisto eivät olleet edeltävässä hallituksessa siinä tehtävässä onnistuneet kovin hyvin. Mutta toisin kuitenkin sitten kävi, ja vieläpä hyvin nopeasti.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Äläs nyt. Perussuomalaisten kannatuksessa tulee tapahtumaan huima muutos, kunhan paksukalloisinkin duunari tajuaa Perussuomalaisten tekevän parhaansa muun hallituksen mukana, jotta Suomeen saadaan jatkossakin orj.. anteeksi kotoutettavia.

Eiköhän sellaiset parikymmentä tuhatta vuodessa riitä siihen että kortistossa riittää vilskettä ja palkkavaatimukset pysyvät kurissa.

http://www.talouselama.fi/uutiset/ek-lta-ehdotus-m...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se johtuu siitä, että perussuomalaisten oikea kannatus on suunnilleen tämä gallupin antama tulos, ei mitään ihmeellistä.

Vuorotellen joku puolue Suomessa nousee vaalilupausten myötä, kaikki lupaavat aina samaa paskaa, totuus on sitten aina toinen.

Äänestäjä on tyhmä kuin saapas, puheilla ohjailtava laama.

Se mikä minua kiinnostaa, on miksi Vasemmistoliiton kannatus ei nouse, vaikka pitäisi olla duunarien ja köyhien asialla, ei ole uskottavuutta varmaan jäljellä hallitusten takinkääntöjen jälkeen.

Vai olisiko syy siinä, että laulamalla ei uskottavaa politiikkaa tehdä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Sama juttu SDP:n kohdalla. Kioskin M Sannikka tenttasi Rinnettä , leikkauslista autovero, joitakin ihmisiä koskemattomia indeksejä ja yritystuet. Ei saanut Sannikka kiskottua yhtään ihmistä koskevaa leikkausta.Höpisi vain marraskuun 11 päivää sitten saa vaihtoehtobudjetti lihaa luiden päälle. Lisäksi Rinne torppasi kaikki työelämään liittyvät uudistukset ja haluaa jatkaa samalla vanhalla linjalla. MV (sanojen tarkoitus , ei liity lehden sisltöön), menneisyyden vanki ja saa yli 3 % kannatuksen nousun tyhjästä. Ei keksinyt mitään. mistä olisi erimieltä Urpilaisen kanssa, MV!!
Jos se velkaantuminen yritetään saada kuriin, ei siinä säästy mikään suurempi menoluokka ja sitä edustavat kansalaiset. Kaikki tulevat osallistumaan näihin talkoisiin, niinkuin osallistuivat entisten devalvaatioidenkin kanssa. Reilu kolme vuotta aikaa, gallupit tulevat ja menevät.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Entisten devalvaatioiden aikana rahat siirtyivät palkansaajilta pääomalle. Ei silloin, eikä nytkään, hyväosaiset talkoihin osallistu, koskahan "Sari sairaanhoitajan" silmät oikein avautuvat ymmärtämään, että kokoomuksen, EK:n bulvaanina, kädet ovat palkansaajien taskuilla.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Nukkuviin on siirtynyt kolmannes tai ei osaa sanoa mitä ääänestäisi. Demarien veto ei siis kovin suuri ole. Ihmekös tuo viime hallituksen tekemättömyydellä. Vasemmistoliiton velanotto ei myöskään taida saada kannatusta. Vihreiden selkeä esillä olo on kyllä näkynyt.
Kyllä minulle jäi kuva vaaleista,,että,persut haluavat lopettaa velkaantumisen ja parantaa kilpailukykyä.
Itse en ole persuihin pettynyt. Varsin hyvinhän on puolue toiminut, vaikka on ollut kaikenlaista ylimääräistäkin hässäkkää. Tuore puolueväki ei varmaankaan osaa vielä toimia vanhojen puolueiden kaaderien tapaan. Toisaalta en persuja äänestänyt, niin en ole silleen ajatellut.

Mutta jotakin uutta on saatava aikaiseksi. Ainakin vanhat systeemit näyttävät johtavan siihen, että tällaisten meikäläisten työ loppuu kokonaan. Meillä on kahdet työmarkkinat, vaikka sak valehtelee siitä suoraan. Ne tietysti lähtevät muualle, jotka pystyvät. Useampikin työtoveri on tarjoukseen tarttunut. Usaan ja saksaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Minkähän takia keskusteluissa nämä puolueiden väliset nokittelut ovat huomattavasti kiinnostavampia kuin hallituksen tekemä politiikka? Joku tasa-arvoinen avioliittolaki saa kyllä satoja kommentteja mutta taloudesta ei puhu kukaan, ei kyllä hallituskaan.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Täytyy toivoa, että äänestäjät järkiintyy viimeistään seuraavissa vaaleissa. Leikkaustahti on niin hurja, että on ihme, jos ei porvaripuolueiden kannatus laske.
Itse en tälle koalitiolle ääntäni antanut mutta jäin demokratiassa vähemmistöön, joten tämän mukaan nyt sitten mennään. Luuleko joku, että perusporvarihallitus leikkaa etuja omilta kannattajiltaan? Jos luulee, niin on sitten todella tyhmä.

Mihinkään rikkaiden etuisuuksiin ei tulla puuttumaan tällä vaalikaudella. Se on sataprosenttisen varmaa. Leikkaukset tullaan kohdistamaan köyhiin ja meno tule olemaan sen mukaista. Tämän jälkeen sitten nähdään, miten maalla menee näiden miljardileikkausten jälkeen. Sitä saa, mitä tilaa politiikassakin.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

"Luuleko joku, että perusporvarihallitus leikkaa etuja omilta kannattajiltaan? Jos luulee, niin on sitten todella tyhmä."

Mitä minä olen seurannut, niin juuri tuosta meitä syytetään- omilta kannattajilta leikkaamisesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Suomalainen äänestäjä ei vaan sitä yksinkertaista asiaa ymmärrä, että hallituksessa tehdään Suomea koskevia päätöksiä, kyllähän silloin puoluepolitiikka pitääkin jäädä sivuun.

Se nyt vaan on niin joka kerta, ei sitä kannata enää koittaa kenellekään selitellä, ei se jakeluun mene. :)

Se on sitten taas jo eri juttu, kuinka pitkälle ollaan valmiita kompromisseissa menemään.

Jos Perussuomalaiset eivät nyt olisi menneet hallitukseen, veikkaisin, että kannatus olisi joka tapauksessa tippunut, kansa ja puolueet olisivat huutaneet vastuunpakoilusta.

Se on vaikeaa, teet tai et, väärin teet kuitenkin.

Tulokset kuitenkin ratkaisevat, ja niiden perusteella ensi vaaleissa sitten se tuomio tulee.

Käyttäjän vasenkoukku kuva
Pasi Laakso

Onko tämä sarkasmia: "Mistä tämä johtuu? Kuinka äänestäjät voivat käyttäytyä kuin tuuliviirit maassa, jossa on kuitenkin yksi maailman parhaimmista koulujärjestelmistä." Eikö tämä sama koulutus ole myös kansaedustajilla? He saavat käännellä takkia ja pyöriä tuulen mukaan, kuten haluavat? Minä sanoisin, että osa änestäjistä on viisastunut, he vaativat "kuluttajansuojaa" äänilleen. Kokoomuksen kannattajathan saavat, mitä haluavat tällä politiikalla, mutta keskustan äänestäjät ovat ehkä tottuneet siihen, että kepu pettää aina. Persujen eivät ole tähän tottuneet ja toivottavasti eivät totukkaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Niin pitkään kuin komissio tässä maassa päättää suuret linjaukset on aivan sama mitä puoluetta äänestää.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Täällä Jarmo ei komissiot mitään päätä vaan koko historiamme eri eturyhmät ovat olleet käsi toistensa taskulla aina vaalituloksesta riippuen. Kukaan ei rahasta suomalaista niin puhtaaksi kuin toinen suomalainen.

Kyllä ennen vaaleja velkakellolla riekkuminen, ja etenkin silloisen opposition taholta, oli niin jokapäiväistä ettei kenellekään pitäisi olla yllättävää että nyt sitä kelloa sitten rukataan.
Jos joku oli niin naivi ettei uskonut sellaisen koskevan juuri itseä niin saa kyllä katsoa peiliin toisenkin kerran.

Toisaalta en ole pettynyt koska säästöjä ja uudistuksia olisi pitänyt tehdä jo vuosikymmeniä sitten. Ja rehellisesti sanottuna näin duunarille ne leikkaukset olivat kevyempiä kuin odotin.

Ehkäpä vielä tulee aika jolloin se vähemmän tiedostava vaalikarja tajuaa ettei kannata uskoa naamoja jotka lupailevat kivaa ja mukavaa sillä juuri niiden lupausten lunastus sattuu omiin nilkkoihin eniten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset