Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Naulat uudelleen perustetun SKP:n ja Olavi Mäenpään arkkuihin?

Käydyissä kuntavaaleissa vuonna 1994 uudelleen perustetun SKP:n paikkamäärä tippui kahteen ja siitä tuli viimeistän nyt käytännössä merkityksetön poliittinen liike. Niin ikään Olavi Mäenpää ei enää uusinut paikkaansa Suomen Turun valtuustossa, jossa hän oli vaikuttanut vuodesta 1992 alkaen. Yksi aikakausi suomalaisten pienpuolueiden mikrohistoriassa on päättynyt.

SKP:n uudelleen perustaminen 1990-luvun alussa juontaa alkuperäisen SKP:n sisäiseen hajaannukseen. 1960-luvun lopulta aina 1980-luvun alkuun SKP:ssä oli kaksi rinnakkaista kilpailevaa organisaatiota ja näiden kannattajat: enemmistöläiset eli saarislaiset ja vähemmistöläiset eli taistolaiset.

Kun Neuvostoliitto ei enää kyennyt tai halunnut painostaa puolueen johtoa katsomaan sormienläpi vähemmistöläisten venkoilua, nämä erotettiin puolueen jäsenyydestä.

Vähemmistöläiset muodostivat uuden puolueen nimeltä Demokraattinen vaihtoehto. Kuriositeettina mainittakoon, että sillä oli Suomen puolueista ensimmäisenä naispuheenjohtaja, ja enimmillään kymmenen kansanedustajaa.

Demokraattisen vaihtoehdon tarina jäi kuitenkin lyhyeksi sillä alkuperäisen SKP:n mentyä konkurssiin, vähemmistöläiset ”armahdettiin” ja heidän annettiin tulla mukaan perustamaan vasemmistoliittoa vuonna 1990, jos ja kun osaavat käyttäytyä kunnolla: kunnioittavat enemmistöpäätöksiä eivätkä perusta uudelleen kilpailevaa ”oikeaoppisten” organisaatiota.

Aluksi kaikki meni hyvin ja pätevimmät pääsivät etenemään vasemmistoliitossa. Mutta joukossa oli myös niitä, jotka kokivat – ehkä ihan ansaitusti – olevansa niin sanotusti vilttiketjussa.

Niinpä nämä parin änkyrän lisäksi päättivät perustaa oman puolueen. SKDL eli Suomen kansandemokraattinen liitto oli edelleen olemassa pöytälaatikossa yhdistyksenä ja näinollen sen nimi oli suojattu, mutta SKP:n nimisuoja oli rauennut konkurssissa.

Kiertääkseen alkuperäisen SKP:n velat uusi SKP perustettiin valtaamalla Pakinkylän veljet niminen urheilujärjestö, joka sitten nimettiin uudelleen SKP:ksi ja rekisteröitiin puolueeksi.

Sen lisäksi, että uuden SKP:n onnistui välttämään vanhan SKP:n velat, kaapasi se nimen lisäksi vasemmistoliiton omaisuutta, mikä teki siitä pienpuolueeksi vauraan: vaikka se ei saanut puoluetukea, oli sillä varaa kustantaa omaa lehteä ja palkata työntekijöitä. Tämän takia vasemmistoliitossa ei milloinkaan ole suostuttu yhteistyöhön uudelleen perustetun SKP:n kanssa.

SKP:n etsikkoaika oli vuosituhannen alussa, jolloin Suvi-Anne Siimes oli vasemmistoliiton puheenjohtaja ja Kari Peitsamon julistautuminen kommunistiksi herätti innostusta tai huvittuneisuutta. Jos Suomi olisi ollut yhtä vaalipiiriä, SKP:llä olisi ollut kaksi kansanedustajaa. Kunnanvaltuutettuja puolueella oli kymmeniä, mm. Helsingissä ja Tampereella; Kemissä ja Nokialla peräti kolme. Ilman SKP:n myyräntyötä vasemmistoliitolla olisi ollut muutama kansanedustaja ja useampia kunnanvaltuutettuja enemmän.

Viimeistään kymmenen vuotta sitten puolueen johto olisi pitänyt nuorennusleikata sekä muuttaa nimi. Mutta näin ei tehty ja puolueen lopullinen alamäki alkoi.

Nykyisellä kannatuksellaan SKP ei saisi edes yhtä kansanedustaa, vaikka Suomi olisi yhtä vaalipiiriä. Niin ikään juuri käydyissä kuntavaaleissa SKP menetti lähes kaikki kunnanvaltuutettunsa: ainoastaan Hangossa ja Nokialla on yksi valtuutettu.

Hangon valtuutettu on kuulemma loikkari vasemmistoliitosta, Nokia valtuutettu pitkänlinjan kommunisti, jonka kannattajakunta alkaa olla varsin iäkästä kuten on itse valtuutettukin. SKP:stä ei ole enää edes kiusaksi vasemmistoliitolle, porvarillisemmista puolueista puhumattakaan.

Turun Kauppatorin laidalla sijaitsevan Tinatuopin portsarina ja lättyjä lähiöissä paistamalla poliittiset kannuksensa ansainneesta Mäenpäästä kirjoitan joku toinen kerta enemmän, jos kukaan turkulainen ja paremmin häntä tunteva ei ennätä aikaisemmin. Vai pitäisikö meidän ajatella, että marokkolaissuomalainen Junes Lokka, joka valittiin Oulun kaupunginvaltuustoon, on mustapartaisuudessaan Olavi Mäenpään inkarnaatio?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

En halua puuttua Jiri Niemisen arvioihin muutoin kuin toteamalla, että koulutetuillakin voi olla virheellisiä tietoja asioiden kulusta.

Skp:n suuri virhe on ollut puolueen julistautuminen feministiseksi ja pluralistiseksi vaalipuolueeksi. Näitä puolueita ovat myös Vihreä puolue, Vasemmistoliitto ja Feministinen puolue. Tilaa ei enää ole.

Kommunistien ja vasemmistoliittolaisten jotka haluavat kaataa kapitalismin, on keskityttävä muuhun kuin puolueiden liiketoiminnan pyörittämiseen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olisi mielenkiintoista tietää, miten kommarit kaatavat Suomessa kapitalismin. En nimittäin usko, että se onnistuu kommareilta.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

KTP eli kommunistinen työväenpuolue rauhan ja sosialismin puolesta ei ole julistautnut feministiseksi ja pluralistiseksi tai edes demokraattiseksi (ainakaan perinteisessä merkityksessä) vaan edelleen liputtaa proletariaatin diktatuurin puolesta. KTP:llä menee vielä huonommin, menetti jo viime vuosikymmenellä viimeisen valtuutetunsa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

No, ehkä nämä KTP:n toverit ovat hylänneet parlamentaarisen demokratian ja ryhtyneet toteuttamaan jotain nerokasta vallankumoussuunnitelmaa?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ktp ei ole vaalipuolue ja vastustaa puoluetukea, jota puolueet käyttävät liiketoimintansa pyörittämiseen ja porvarimedian tukemiseen.Vasemmistoliiton tämän vuoden puoluetuki on 1,8 miljoonaa.

Ktp on vallankumouksellinen puolue, jonka tavoitteena on kapitalistisen järjestelmän syrjäyttäminen. Tavoitteena on kansallistamisen politiikka ja sosialismi.

Porvarillinen demokratia ja porvarilliset vaalit ovat kommunisteille vain puhujalava ja tavoitteiden esittämisen paikka. Ei mitään muuta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #5

Eikö silloin KTP pitäisi lakkauttaa yhteiskuntarauhan vastaisena? Miksi demokratian vastaisille voimille pitäisi järjestää puhujalava?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Pahkasikamainen historia näemmä. Olisi syytä kirjata ylös, kapseloida kuparisylinteriin ja haudata tulevaisuuden argeologien löydettäväksi. Sopiva loppukevennys raskaalle kaivuutyölle.... ja kuopasta kuului kovaääninen hörönauru.

Käyttäjän SippoKhmi kuva
Sippo Kähmi

"Ilman SKP:n myyräntyötä vasemmistoliitolla olisi ollut muutama kansanedustaja ja useampia kunnanvaltuutettuja enemmän."

"... vasemmistoliitossa ei milloinkaan ole suostuttu yhteistyöhön uudelleen perustetun SKP:n kanssa."

Toisin sanoen Vasemmistoliitto teki itse "myyräntyönsä". Ja sama myyräntyö jatkuu kirjoittelemalla tällaisia juttuja yhteistyön sijaan. Mutta onneksi vasemmistolla Suomessa menee niin hyvin, että vanhoista kaunoista kannattaa änkyröidä vielä vuonna 2017.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset