Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Tampereen vaalitulos: kaupungilla kirkas ja selkeä tulevaisuus

Juice Leskisen tiedetään sanoneen, että on olemassa ainoastaan kaksi kaupunkia, joissa hän voisi kuvitella asuvansa: Tampere ja Lontoo.

Hänen kassaan on helppo olla samaa mieltä (tosin Lontoosta on vaikea sanoa onko se asumisen arvoinen kaupunki). Viime sunnuntaina käydyt kunnallisvaalit todistavat tästä.

Mitä enemmän miettii Tampereen vaalitulosta, sitä paremmalta se tuntuu.

Sosiaalidemokraatit saivat hienoisen vaalivoiton, kokoomus hävisi kaksii paikkaa. Mutta vastoin ennakko-odotuksia ne eivät siirtyneetkään Tampereen puolesta -liikkeelle, vaan vihreille.

Samoin kävi perussuomalaisten kanssa, mikä ei ole ihme, koska perussuomalaisten asenne tamperelaisia kohtaan oli niin halveksiva.

Perussuomalaisten vaalislogan oli turkulaisuuteen viittaava: suomalainen Tampere. Aivan kuin varsinaiset suomalaiset olisivat valloittaneet tai valloittamassa Tamperetta.

Tiedoksi valtuutettu Heikki Luodolle ja muille Hommafoorumilla perussuomalaisten vaalitappiota itkeville: Tampere ei kuulu historialliseen tai varsinaiseen Suomeen, vaan Hämeen maahan.

Ainoa kauneusvirhe vaaleissa oli se, että vasemmistoliitto olisi ansainnut kahdeksannen paikan valtuustossa: rikosseuraamustyöntekijä Ilkka Porttikivi olisi ollut hyvä lisä naisvaltaiseen ryhmään.

Kokoomuslaisen pormestari Anna-Kaisa Ikosen johdolla Tampere on kehittynyt valtavasti viimeisen neljän ja puolen vuoden aikana. Tampere ei enää ole yksi maakuntakeskus muiden joukossa, vaan sen vertailukohdat ovat toiset keskisuuret eurooppalaiset kaupungit.

Merkittävin seuraavien vuosikymmenien Tamperetta muovaava päätös oli skurukiskojen rakentaminen Hervannasta Lentäväniemeen ja TAYS:iin.

Myös kansiareenasta tornitaloineen ja uudesta jalkapallostadionista tehtiin periaatepäätökset; keskusta-aluetta täydennysrakennettaan, Rantaväylän tunneli saatiin jo valmiiksi – ennätysajassa.

Kaupungin subventoimasta rakentamisesta ja väestönkasvusta huolimatta kaupungin tuottamat palvelut – ennen kaikkea sosiaali- ja terveyspalvelut sekä koulutus- ja kulttuuripalvelut – ovat pysyneet ainakin kohtuullisen laadukkaina ja kustannukset kurissa viime vuosina.

Kiitos tästä kuuluu ennen kaikkea vasemmistoliiton apulaispormestari Mikko Aaltoselle. Tähän ei kyetty sen enempää aseveliakselin kuin kokoomuksen ja vihreiden ympärille muodostuneen niin sanotun XL-ryhmän aikana.

Tosin Tampereella on edelleen korkea työttömyys ja kaupunki velkaantuu (kuitenkin vähäisemmin kuin useimmissa muissa kunnissa).

Tulevan pormestarin ja valtuuston on hyvä jatkaa siitä mihin edellinen jäi: Suomessa on havaittavissa orastavaa talouskasvua, mikä heijastunee myös Hämeeseen ja Tampereelle.

Tampereella investoitiin rakennusprojekteihin juuri silloin kuin piti ja nyt on helpompi tasapainottaa kaupungin budjetti sekä valmistautua sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtämiseen maakuntien vastuulle, mikä tietää aika hurjaa organisaatio-uudistusta kaupungissa.

Tänään Sanna Marin valitettavasti ilmoitti, ettei ole käytettävissä pormestariksi. Niin ikään liito-oravakriittinen Pekka Salmi ymmärsi vetäytyä syrjään – onneksi.

Huhujen mukaan SAK:n entisestä pääjohtajasta Lauri Lylystä leivotaan Tampereen pormestari. Ehkä hän on tällaisessa tilanteessa niin sanotusti mies paikallaan?

Lylyn kuvittelisi pitävän, ei ainoastaan Tampereen kansalaisten, vaan myös tamperelaisten työntekijöiden puolta paremmin kuin kokoomuslaisen pormestarin, siinä missä viimeksi mainittu puolusti paikkaansa dynaamisen kaupunkirakenteen kehittäjänä pitäen kurissa oman puolueensa setämiehet tai kaiken maailman raisiolaiset kalervokummolat.

Tampereella menee nyt paremmin kuin hyvin ja tulevaisuus on kirkas ja selkeä.

Ainoita kysymysmerkkejä ovat sosiaalidemokraattien ja vihreiden suhtautuminen vanhaan tavara-asemaan sekä Etelä-Puiston alueen vanhoihin rakennuksiin.

Tampereella on nimittäin edelleen liian vähän historiallisia kerrostumia hävitettäväksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Aseveliakselia pukkaa? Sitenhän Tamperetta rakennettiin vuosikymmenet. Vihreät voivat keskittyä sillä aikaa liito-oraviin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset