Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Mistä Aamulehden päätoimittajan naisvihamielisyys kumpuaa?

Anders Breivik Behringin tehtyä terrori-iskut Osloon ja Utøyan saarelle surmaten 77 ihmistä kuusi vuotta sitten Aamulehti julkaisi kulttuuritoimittaja Markus Määttäsen kolumnin, jonka sanoma oli se, että kyseiset terrori-iskut ovat vähän niin kuin naisten vika.

Määttäsen onneton kolumni herätti sen verran huomiota julkisuudessa, että Hannaleena Haru teki sen innoittamana elokuvan nimeltä Säälistäjät.

Vähemmälle huomiolle jäi se, että tuolloin tuore Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen antoi täyden tukensa Määttäsen naisia halveksivalle kirjoitukselle.

Sittemmin Jokinen on jatkanut Aamulehden misogynistä traditiota – viimeisin esimerkki tulee viime viikon niin sanotusta sauna-pääkirjoituksesta, mikä on jo herättänyt käsittämättömyydessään huvittuneisuutta laajoissa kansankerrostumissa.

Kirjoituksessa Jokinen kirjoittaa siitä, kuinka hipsterit ovat pilanneet suomalaisen saunakulttuurin ja muun muassa, ettei Tampereella ole kuin yksi ainoa "todellinen" yleinen sauna. Niin ikään hän kirjoittaa, että "[v]anhoina hyvinä aikoina tärkeät asiat päätettiin miesten kesken saunassa".

Jokisen pääkirjoitus voidaan tietenkin ymmärtää itsessään hipsteri-ironiana tai satiirina, varsinkin kun toista edellisessä kappaleessa hän esitti huolen siitä, ettei kerrostaloihin enää rakenneta sähkökiukailla varustettuja saunoiksi kutsuttuja koppeja. Niissäkö ne päätökset tehtiin miesten kesken telakoituen ilman naisten häiritsevää läsnäoloa?

Mutta kun ottaa huomioon Jokisen aikaisemmat naisvihamieliset kirjoitukset ja sokeuden sukupuolittuneelle vallalle noin yleensä, niin viittaus vanhoista hyvistä ajoista, jolloin miesten kesken tehtiin päätökset naisten pääsemästä pilaamaan maailmaa, ei liene vitsiksi tarkoitettu.

Tai ehkä Jouko Jokinen on pihalla kuin työministeri Jari ”pihvi” Lindström (smurffit), ei ainoastaan maailmasta noin yleensä vaan osoittaa myös aktiivista tietämättömyyttä: Aamulehti julkaisi alkuvuodesta ison jutun, jossa listattiin ja arvioitiin 22 Tampereen seudun yleistä saunaa (ja listasta puuttui muun muassa kesäisin auki olevan Nekalan sauna). Siihen nähden Jokisen heitto Rajaportista Tampereen ainoana "todellisena" yleisenä saunana on erikoinen, kyseinen sauna ei kyseisen jutun mukaan ollut edes paras.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Kovin on ikävä Matti Apusen aikoja.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Mjoo, olin helpottunut kun Matti Apunan lähti EK:hon (jonka agendaa hän oli tosin jo ajanut Aamulehden päätoimittajana) ja ajattelin et tästä ei voi mennä huonommaksi, mutta olin väärässä.

Vaikka Apusallakin oli välillä ristiriitaisia näkemyksiä, niin hän ei sentään ollut päätoimittajien Jari "pihvi" Lindström vaan enemmänkin kuin Anne Berner.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Apusesta olemme eri mieltä, mutta se siitä. Jokisen naisvastaisuutta en ole pannut merkille, mutta Aamulehden yleinen journalistinen taso on mielestäni tippunut. Ilmeisesti vain klikkaukset lasketaan nykyään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitä ne hipsterit ovat, lonkkavikaisiako?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Aamlehden mukaan, pehmeät arvot ovat nousseet pintaan, ja keihäänheittäjä Akin mukaan, se näkyy myös mieskeihäänheittäjien heiton pituudessa...

Maailmantilanne on siis ilmeisen vakava.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko pehmeät arvot = todelliset eli konkreettiset arvot
kovat arvot = fiktiiviset arvot?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Jotenkin ymmärrän sen niin, että pehmeät arvot ovat ne oletusarvot, jotka nyt sitten Aamulehden mukaan ovat nousseet pintaan? Vaikeaa sitä on todeksi uskoa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Niemisen suunnattomasta murheesta ja sieluntuskasta tulee mieleen Nuoren Wertherin kärsimykset: J.W. von Goethe: Nuoren Wertherin kärsimykset (Die Leiden des jungen Werthers, 1774)

En tunne tarkemmin Wertherin tarinaa, mutta tutustumisen väärti se voisi olla nuorelle (?) Jirille. Eikun klassikkoa lukemaan. Elleivät "nuoren Wertin" vaiheet anna apua, niin Nekalan saunan löylyistä löytynee helpotusta. :)

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Ammuit sitten viestintuojan ad hominem - kommentillasi.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

"En tunne tarkemmin Wertherin tarinaa"

Ja kuitenkin suosittelet tarinaa? Mitä ihmettä? Eli etkö itsekään ole lukenut klassikkoa? Vai onko tässä vain jotain, jota en yksinkertaisesti ymmärrä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

#11. Jopa itse Goethe sanoi saksankielisen Wikipedian mukaan: ”Die Wirkung dieses Büchleins war groß, ja ungeheuer, und vorzüglich deshalb, weil es genau in die rechte Zeit traf.”

Spontaani viittaukseni Wertheriin osoittautuu tässä tapauksessa kieltämättä huonosti ajoitetuksi; mein freundlicher Hinweis traf leider nicht in die rechte Zeit.

Konfliktin :) osapuolten on parempi keskittyä siihen Nekalan saunavaihtoehtoon helpotuksen ja rentoutuksen saamiseksi. Werther oli tällä kertaa liian kovaa kamaa. Einverstanden, ich hoffe so.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #12

Und so war es. Ubrigens ist dieses Buch vielleicht nich das beste Beispiel in diesem Fall - der junge Werther hat ja sich umgebracht.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #13

Du hast Recht. Dasjenige Buch war kein guter Hinweis. Ich verstehe es doch.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Kylläpä sinä nyt mielesi kovin herkästi pahoitit. ;). Pahoittelen asiaa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Sääli taas tosikkona pilata hyvää vinoilua ( poikien kesken),
mutta oma ( vaatimaton, naisen) mielikuvani on kyllä se, että
" nuori Werther" on ns käsite.
Sopivatko hänen kärsimyksensä tähän saunakeisiin , on kyllä ehkä kyseenalaista.
Tässähän tiedetään selvästi, että sauna ja miehet ovat ratkaisu .
Ei mitään angstia. Selvää asiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset