Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Vasemmisto voitti Italian parlamenttivaaleissa!

Sunnuntaina pidettiin Italian saapasmaassa ja Euroopan Unionin kolmanneksi isoimmassa taloudessa parlamenttivaalit.

Vaalien voittajaksi nousi vasemmistolainen Viiden tähden liike.

Euroopan unionin ja saksalaisen oikeiston kauhuksi se vastustaa talouskuripolitiikkaa (ja siksi myös Euroopan Unionin rahaliittoa), kannattaa työntekijöiden oikeuksia ja ajaa nuorisotyöttömyyden riivaamaan maahan perustuloa.

Viiden tähden liikkeen poliittista tyyliä voisi kuvailla karnevalistiseksi, millä sen on onnistunut saamaan kannattajikseen myös muita kuin perinteisiä vasemmiston äänestäjiä.

Niin ikään oikeisto keräsi enemmän ääniä kuin demokraattinen puolue. Mutta on mahdotonta ajatella Viiden tähden liikkeen haluavan samaan hallitukseen oikeistoradikaalien kanssa.

Näiden näkemykset esimerkiksi maahanmuutosta ovat päinvastaiset.

Näin Italian demareista tulee kuninkaantekijä siitä huolimatta, että puolue kärsi kaikkien aikojen kovimman vaalitappionsa: ainoa mahdollinen enemmistöhallitus syntyy Viiden tähden liikkeen ja demareiden muodostamalle pohjalle.

Tämä tarkoittanee sitä, että Viiden tähden liikkeen kritiikki EU:ta kohtaan laimenee, samoin puolueen karnevalismi; kansanäänestystä Italian eurojäsentyydestä ei järjestetä.

Siitä tullee samanlainen uuden sukupolven, mutta tylsä ja maltillinen koalitiopuolue kuin Emmanuel Macronin ympärille kasatusta En Marche! -puolueesta?

Italiankaan vaalitulos ei pakota Euroopan Unionia miettimään perusrakenteitaan uusiksi: poikkeustilasta on tullut uusi normaali.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Toni Rintala

"Näiden näkemykset esimerkiksi maahanmuutosta ovat päinvastaiset."

Miten niin päinvastaiset? Käsittääkseni Viiden tähden liike on maahanmuuttovastainen ja jopa vaatinut maahanmuuton rajoittamista, mutta ei yhtä paljon kuin Pohjoisen liitto (Lega). Viiden tähden liike on vaatinut Välimeren turvapaikkataksiliikenteen lopettamista, aivan kuten myös Lega on vaatinut.

Miten saat Viiden tähden liikkeestä vasemmistolaisen?

"Both La Lega and the Five Star Moment want to kick out some 600,000 refugees"
http://www.dw.com/en/italys-five-star-movement-fee...

"Though immigration is not as singular a focus for the Five-Star Movement as it is for the Lega, opposition to immigration has certainly played a big role in its campaign rhetoric: The party's leaders have at times called for the immediate expulsion of immigrants, and leader Luigi di Maio suggested Italy should focus on improving its own birthrate rather than "resigning" itself to immigration."
https://www.theatlantic.com/international/archive/...

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Koska Viiden tähden liike sijoittuu pääoman ja työvoiman välisessä kamppailussa työvoiman puolille vaatimuksissaan julkisista investoinnista, perustulosta ja oikeistolaisesta talouskuripolitiikasta luopumisessa. Niin ikään suoran demokratian vaatimus ja globaalin kapitalismin vastaisuus on kuin suoraan kopioitu autonimimarxilaisilta, joilla tunnetusti Italiassa on pitkät perinteet.

Oikeastaan voisi kysyä, että mikä Viiden tähden liikkeen ohjelmassa on ei-vasemmistolaista?

No, ehkä uusiutuvat enegriat ja kasvissyönti on perinteisesti ollut vihreiden juttu, ja vihreäthän ovat enemmän oikealla kuin vasemmalla, ainakin Suomessa.

Toni Rintala

Suomessa perussuomalaiset taitaa myös vastustaa kapitalismia ja globaalisaatiota. Myös perussuomalaiset kannattaa julkisia investointeja ja muuta samaa.
Se on ihan oikeistolaista.

"Oikeastaan voisi kysyä, että mikä Viiden tähden liikkeen ohjelmassa on ei-vasemmistolaista?"

Ainakin maahanmuuttovastaisuus, Välimeren taksiliikenteen lopetus, italialaisuuden kannattaminen, Italia ensin ja italian lapset ensin -politiikka, jne.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #3

Perussuomalaisethan ovat sosiaali- ja talouspoliittisesti enemmän vasemmistolainen kuin oikeistolainen puolue. Kaikkien tutkimusten mukaan perussuomalaisten kannattajat ovat kauimpana kokoomuksesta ja vihreistä, lähimpänä sosiaalidemokraatteja.

Tosin perussuomalaisten puheiden ja tekojen välillä on tunnetusti aika suuri ristiriita, ja siksi kait heitä populisteiksi haukutaan.

Niin taitaa olla myös Viiden tähden liikkeessä: sen suhde maahanmuuttoon on ambivalentti, näkemykset vaihtuvat poliitikon, ajan ja paikan mukaan.

Mutta noin keskimäärin vaatimukset vaikkapa paperittomien muodostaman rinnakkaisyhteiskunnan syntymisen estämiseksi ovat vasemmistolaisia.

Toki myös oikeisto aina välillä vaatii harjoittamaansa politiikkaan nähden ristiriitaisesti vastatoimia pimeän ja harmaan työvoiman syntymistä vastaan, mutta tosiasiassa on ainoastaan kapitalistin etu, että yhteiskunnassa on mahdollisimman heikossa asemassa olevia dumppaamassa työvoiman hintaa.

Työttömyyden riivaamassa ja maatalousvaltaisessa Etelä-Italiassa tämä on erityisen akuutti kysymys.

Sen sijaan Viiden tähden liike ei ole kieltämässä vaikkapa oikeutta hakea turvapaikkaa, ja vaatii EU:lta yhteisvastuuta, maahanmuuton paineen helpottamista Italian kohdalta.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #4

"Sen sijaan Viiden tähden liike ei ole kieltämässä vaikkapa oikeutta hakea turvapaikkaa"

Ei ole perussuomalaisetkaan.

"vaatii EU:lta yhteisvastuuta, maahanmuuton paineen helpottamista Italian kohdalta."

Viiden tähden liike olisi halunnut estää paineen muodostumisen estämällä meritaksitoiminnan heti. Se syyttää EU:ta kyvyttömyydestä.

Nähtäväksi jää miten se aikoo ratkaista tuon paineen purkamisen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Viiden tähden liike on aatteellisesti edistyksellinen ympäristöpuolue. Se on kuitenkin hajanainen. Tässä käännettynä suomeksi noiden viiden tähden merkitys: "Viisi tähteä kuvaavat liikkeen viittä painopistettä, jotka kuulostavat hieman yhteismitattomilta: puhdas vesi, kestävä liikenne, kestävä kehitys, pääsy internetiin ja ympäristöystävällisyys." https://www.apu.fi/artikkelit/pelin-politiikka-eli...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Häpeääkö se vihreää nimeä ja mihin oikeat kommunistit ovat kadonneet ?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minusta on hyvä, että jokin muukin poliittinen liike kuin vihreät on kiinnostunut ympäristöstä. Kommarit on siinä maltillisessa vasemmistopuolueessa kylkiäisinä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #8

Vihreät näytti kiinnostuksensa ympäristöön Ville Niinistön ollessa ympäristöministeri ja Talvivaara laski kaikki jätteensä lähijärviin. Hallituspaikasta vihreät möisivät vaikka isoäitinsä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #10

Niinistöhän oli sulkemassa Talvivaaraa, mutta Kokoomus pani vastaan ja eri kepulikonstein piti sen käynnissä. Toivotaan, että ensi kerralla vihreät ovat päähallituspuolue, niin vesistöt säästyvät tuleville sukupolville.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #11

Päinvastoin, kysyttäessä Talvivaarasta, Niinistö sanoi että hallituksessa oli sovittu ettei Talvivaara kuulu ympäriritöministerin alueeseen. Muistan tämän haastattelun hyvin ja ympäristötietoinen ministeri olisi tietenkin lähtenyt hallitukseta joka toimii vastoin hänen periaatteitaan.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kommunistithan oli Italian suosituin puolue kylmänsodan ajan.

Toisaalta näitä ei haluttu päästä hallitusvastuuseen, mikä selittää sekä Italian poliittista järjestelmää (ennen Berlusconia hallitukset olivat riitaisia ja lyhytikäisiä) kuin katolisen kirkon ja mafian virallista asemaa politiikassa: oikeistolle kelpasi ketkä tahansa liittolaisiksi kommunistien vastaisessa taistelussa.

Mutta kaikki meni uusiksi 1990-luvulla, ja nyt jälleen uudelleen.

Ilkka Huotari

Aika maahanmuuttokriittiseltä vaikuttaa.

"Immigration

The Five Star Movement's position on immigration has been ambiguous, but Grillo wrote on his blog on 23 December 2016 that all undocumented immigrants should be expelled from Italy, that Schengen should be temporarily suspended in the event of a terrorist attack until the threat has been removed and that there should be revision of the Dublin Regulation.[115][116] On 21 April 2017, Grillo published a piece questioning the role that NGOs operating rescue ships off Libya are playing in the migrant crisis, asking where are they getting their money and strongly suggesting they may be aiding traffickers.[117] On 5 August 2017, Luigi Di Maio, who will lead the Five Star movement in the 2018 election, called for "an immediate stop to the sea-taxi service" bringing migrants to Europe."

Mutta hyvä juttu, jos vasemmistokin alkaa kannattaa tolkullista maahanmuuttopolitiikkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset