Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Donald J. Trump toteuttamassa globalisaatiokriittisen liikkeen unelman

  • Sosiaalifoorumi ja Rosengård
    Sosiaalifoorumi ja Rosengård
  • Karl Marx -banderolli
    Karl Marx -banderolli
  • Mustahaalarit riehuivat illalla
    Mustahaalarit riehuivat illalla

Kuka muistaa vielä vuosituhannen vaihteen niin sanottua globalisaatiokriittistä liikettä, joka jalostui seuraavalla vuosikymmenellä ympäri maailmaa pidetyiksi sosiaalifoorumeiksi ja tobinin veroa ajavaksi Attac-kansalaisjärjestöksi.

Itse hurjassa nuoruudessani olin vuoden tai kaksi Suomen Attacin jäsenenä, samoihin aikoihin kun kohistiin Helsingin Sanomien pääkirjoitusta myöten siitä, kuinka ulkoministerinä toimiva Erkki Tuomioja voi olla moisen vapaakauppaa vastustavan järjestön puheenjohtaja.

Niin ikään tuolloin tasavallan presidentti Tarja Halonen yritti ottaa esille sen, että globalisaatiolla ja vapaakauppalla on myös varjopuolensa.

Myös häntä vastaan hyökättiin oikeiston taholta.

Halosen lausuntojen jälkeen Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa alettiin rahoittamaan Sauli Niinistön vuoden 2006 presidentinvaalikampanjaa sekä Kehittyvien maakuntien Suomea, eli ostamaan maahan porvarihallitusta.

Loppu onkin historiaa.

Vuonna 2008 osallistuin Malmössä pidettyyn Euroopan sosiaalifoorumiin – ja samalla päätin, että seuraavalla kerralla en hippien kanssa lähden Ruotsin halki bussilla vaan matkustan lentäen.

Tuolloin tuli käytyä myös legendaarisessa Rosengrårdin lähiössä (mikä näin meidän kesken sanottua, ei poikkea suomalaisista kerrostalolähiöistä, ehkä arkisin vähän rauhallisempi).

Sittemmin on ollut hiljaisempaa.

Mutta juuri kun globalisaatiokriittinen liike näytti kuolleelta, vapaan Yhdysvaltojen vapaa kansa äänesti presidentikseen Donald J. Trumpin, joka jo vaalikampanjassaan ilmoitti haluavansa rajoittaa vapaakauppaa ja asettaa tuontitulleja kuin vanhoina hyvinä aikoina.

Suomalainen elinkeinoelämä ja poliittinen oikeisto viittasi kintaalla Trumpin lupauksille kertoen samalla jotain itsestään: he eivät uskoneet Turmpin pitävän vaalilupauksia.

Nyt Trump on toteuttamassa sitä politiikkaa, mistä globalisaatiokriittinen liike unelmoi vuosituhannen vaihteessa. Oman maan työläiset laitetaan kapitalistien ja pääomapiirien edelle; demokratia voittaa ylikansalliset yritykset ja niiden etua ajavat epädemokraattiset organisaatiot.

Trumpin ilmoitettua teräksen tuontitulleista, ei ainoastaan taloussodan uhka leiju ilmassa, vaan koko WTO natisee liitoksistaan, ja suomalainenkin porvari nukkuu jälleen huonosti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olisin taipuvaine näkemään Trumpin politiikan ja tuolloisen globalisaatioliikkeen tavoitteiden välillä suurempia eroja kuin yhtäläisyyksiä. Trumphan ajaa häikälemättä suurten USA-lasiten kapitaalien etuja m.m. vero- ja sosiaalipolitiikalla, puhumattakaan suhtautumisellaan ay-liikkeeseen. Työpaikat ovat vain sivutuote jolla saadaan "vaalikarja" liikkeelle äänestämään oman orjuuttamisensa puolesta.

Globalisaation vastainen linjahan tarkoittaisi työläisten oikeuksia, oikeudenmukaista kaupankayntiä niin, että päällepäsmäreinä eivät ole finanssikapitalistiset suuryritykset. S.o. tuotantoa siksi ja siellä miksi ja missä ihmiset tarvitsevat tuotteita eikä siellä missä suuryritykset saavat niistä suurimman voiton.

Jos noin erehdyin Attacin y.m. suhteen niin olen jälkipettynyt sillä olin tunnistavani parempaa. Onneksi ei tullut lähdettyä hippien kanssa Malmööseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset