Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Halpahalli osoitti Marxin olleen oikeassa!

Karl Marx ja Friedrich Engels kirjoittivat aika tarkalleen 170 vuotta sitten pamfletissa nimeltä Kommunistinen manifesti porvariston riisuvan ”pyhyyden hohteen kaikilta tähän asti kunnianarvoisilta ja pelonsekaisilta hurskauden ympäröivilta toimituksilta”.

Marx ei siis väittänyt, että pahat kommunistit tuhoaisivat pienyritykset tai häpäisisivät pyhinä pidetyt kristilliset arvot. Ei, sen tekee kristityt itse alistumalla kapitalismin logiikalle.

Oikeiston omaksi Marxiksi kutsuttu toinen sosiologian ja talousteiteen klassikko Max Weber yritti kumota Marxin teesin materiaalisten tuotantosuhteiden ensisijaisuudeta teoksellaan Protestanttinen etiikka ja kapitalismin henki. Siinä Weber yritti osoittaa, että kapitalismin kehittymistä edelsi kalvinistinen tulkinta predestinaatio-opista.

Tällä päivämäärällä kuitenkin kristillisistä arvoistaan – kuten Yleisradion uutinen kyseistä liikeyritystä luonnehtii – tunnettu Halpahalli todisti Marxin olleen oikeassa.

Halpahallin edustaja ilmoitti, että sen on luovuttava lepopäivän pyhittämisestä, sikäli kun se aikoo tulevaisuudessa pärjätä kilpailussa kaupan alalla, tuottaa lisäarvoa osakkeiden omistajille.

Postuumisti julkaistuissa tuotannossaan Weberkin joutui myöntämään kapitalismiin sisältyvän nihilistisen juonteen: laajetessaan se itse tuhoaa ne arvot, joille se on rakentunut.

Kapitalismi tarvitsee ulkopuolisen toimiakseen, mutta se on ulkopuolisen sisäänsulkemiseen ja totalitarismiin pyrkivät ideologia. Eikä kyse ole ainoastaan arvopohjasta, vaan tuotantovälineiden keskittymisestä harvoille, ja lopulta monopoleille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Miten niin luovuttava lepopäivän pyhittämisestä? Eihän heidän tarvitse kuin joidenkin osalta vähän siirtää tuota pyhitettyä päivää. Missä on sanottu, että lepopäivän pitää olla nimenomaan nykyisen kalenterin mukainen sunnuntai? Raamattu puhuu vain Jumalan levänneen seitsemäntenä päivänä, mutta ei ota kantaa siihen, mistä laskenta pitäisi aloittaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos jokainen aloittaa laskemisen syntymäpäivästään, niin silloin seitsemäs- eli lepopäivä voi olla vaikka tiistai kuten minulla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Erilaiset uskonnolliset oppifraktiot ovat onnistuneet tekemään dogmeja myös asioista joita niiden parissa pyhinä pidetyissä kirjoituksia ei mainita. Niinpä esimerkiksi täkäläinen ev.lut.fraktiokin pitää kirkollista avioliittoon vihkimistä ja lapsikastetta kovinkin pyhinä toimituksina vaikka niistä ei ole mainintaa Raamatussa.

Samaa abrahamilaista kantaa olevat juutalaiset, kristityt ja muslimit ovat tuosta "lepopäivästäkin" pystyneet luomaan kolme versiota perjantaiksi, lauantaiksi ja sunnuntaiksi. Sen laskentatapakin on historian saatossa vaihdellut sillä muistan itsekin ajan jolloin viikon laskeminen aloitettiin sunnuntaista sen ensimmäisenä päivänä. Maanantaista laskeminen on myöhempää jumalattoman 1970-luvun kotkotusta ja aiheutti pahennusta sekä pöyristelyä perinneuskovaisissa. Lienee siis varmista pyhittää lötköttelylle kaikki kolme.

Toisaalta nykyisen lepopäivämme sunnuntain nimi tulee auringosta ja lieneepä peruja Sol Invictus:n eli voittamattoman auringon palvonnasta muinaisessa Roomassa johon auringonpäivä kerran seitsemässä päivässä lienee kulkeutunut muinaisesta Babylonista, tuosta maalattujen porttojen riettaasta kaupungissa.

Allakoita on toki entrattu niin monesti, että laskenta luomisen alusta voi olla jokseenkin epätarkkaa. Jopa kristinuskon luomisen (300- ja 400-luvuilla j.a.a.) jälkeen laskentatapaa on muutettu juliaanisesta gregoriaaniseen vaikka siinä ei toki viikon laskua muutettukaan. Suurempi saatana siinä suhteessa on ollut Suomen standardisoimisliitto (SFS) kansainvälisen standardisoimisjärjestön (ISO) sanansaattajana ja harhauttajana pyhien kirjoitusten totuudesta. Niiden saatatalliset saarnat SFS-EN 28601 ja ISO-8601 määrittävät meille nykyisin päiviemme luvun. Eipä auta siinä Halpahallin kaikkein pyhimpänä isiemme uskon vaalijana paljon rypistellä (äitienhän tulee olla seurakunnissa hiljaa ja keittää kahvia sekä leikata känttyä pöytään).

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Marxilaisuus oli oppi, jossa kielto muuttui toiminnaksi, aivan kuten kristinuskossa sana tuli lihaksi.
Marx ei ollut luonnontieteilijä, hän oli esseisti jolla oli vilkas mielikuvitus.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Joo, Marx oli väitellyt filosofiasta, mutta työskenteli sen jälkeen toimittajana ja esseistinä. Mutta monet hänen teksteistään käsittelivät sellaisia kysymyksiä, joita myöhemmin pohdittiin ja pohditaan sosiologian (ennen kaikkea taloussosiologian), politiikan tutkimuksen ja kansantalousteiteen aloilla.

Nämä oppiaineet eivät kuitenkaan vielä 1800-luvulla olleet institutionalisoituneet, joten Marxia ei voi kutsua sosiologiksi tai kansantaloustieteilijäksi syyllistymättä anakronismiin.

Marxilaisuus on sitten kokonaan oma lukunsa, että mitä se on. Onko se oppi vai metodologia käsitteellistää maailmaa ennen kaikkea painottaen taloudellisia tuotantosuhteita ja aineellista todellisuutta yli henkimaailman juttujen.

Martti Nurmi

Työnantajana yritys on näköjään joustava: "Jokainen voi kuitenkin pitää omassa sydämessään arvonsa." Ellei tuossa sitten anneta ymmärtää, ettei päässä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkä kuitenkin työnantaja tarkoittaa, ettei työntekijän parane päästää omia arvojaan ulos suusta tai ...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

HalpaHallinkaan asiakaskunnassa ei sitten ole ollut riittävästi ihmisiä, jotka pitävät sunnuntain Älä osta mitään -päivänä? Varmaan suoritettu asiakaskyselyjä, mutta kun tuolla vanhalla reseptillä on laajennettu, niin toimiiko sitten se, ettei erotu muista? Aika näyttää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Halpa-Hallin toimitusjohtaja Ylisen perustelut sunnuntaisin kauppojen aukiololle linkissä.

https://kp24.fi/lehti/keskipohjanmaa/552519/halpah...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kaikessa tohinassa jäi Halpahallilta vielä lakikin noudattamatta: https://yle.fi/uutiset/3-10474975

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset