Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Helsingin Sanomat puolustaa rasismia

Helsingin Sanomien aamun pääkirjoituksessa asetutaan puolustamaan varauksettomasti sekä Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderiä että taloustieteilijä Bengt Holströmiä. Nämä kun olivat ehdottaneet mahdollisuutta rikkoa tasavertaisuuden periaatetta etnisen alkuperän perusteella, palkata maahanmuuttajia työehtosopimuksia heikommalla palkalla ja työehdoilla.

Holströmin ja Fjäderin perusteluina ovat joidenkin maahanmuuttajaryhmien ammattitaidon puute ja integrointi suomalaiseen yhteiskuntaan.

Holströmin, Fjäderin ja Helsingin Sanomien retoriikka on erinomaisen esimerkki porvarillisesta charmista, mikä pyrkii peittelemään avointa rasismia: puhutaan abstraktisti ja ympäripyöreästi kouluttamattomista maahanmuuttajista kuitenkaan nimeämättä mitä ihmisryhmiä tarkoitetaan.

Ehdotuksia perustellaan ylevillä periaatteilla, mutta ne toteuttaakseen ollaan valmiita rikkomaan länsimaisen liberaalin yhteiskunnan perustaa – kunhan omat edut eivät tule uhatuksi.

Hommafoorumillakin puhuttaisiin asiasta rehellisemmin: suomenruotsalaiseen valkoiseen eliittiin kuuluvien Holmströmi ja Fjäderin ehdotuksessa kyse on rodullistamisesta, neekeriorjuuden, apartheidin ja kolonialismin jatkumosta myöhäismodernissa. Kyse on samoista asioista, mutta nyt kaikki tehdään vain enemmän tai vähemmän hienovaraisemmin.

Tätä Helsingin Sanomat siis asettuu nyt puolustamaan ja kuorruttaa kaiken lisäksi sanomansa tieteellisellä rasismilla, yrittäen tehdä siitä legitiimiä.

Tosin nyt rasismia, ihmisten asettamista eriarvoiseen asemaan heidän rodun tai etnisen alkuperän perusteella, ei perustella biologisella diskurssilla toisin kuin sata vuotta sitten vaan hienoilla taloustieteellisillä teorioilla.

Kaiken lisäksi pääkirjoituksessa Helsingin Sanomat kääntyy pääkirjoituksessaan kohti vanhasuomalaista nationalisimia: kyse on kansakunnan edusta; yksilö uhrataan; yhdenvertaisuudesta lain edessä luovutaan kun kyse on ei-valkoisista.

Voi vain kysyä mitä siellä Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittajien keskuudessa on oikein mietitty vai ajatellaanko siellä siten, että jos on saanut Nobelin palkinnon, niin ei voi olla rasisti?

Tai ehkä Helsingin Sanomien puolustamassa tieteellisesssä rasismissa on viime kädessä kyse vain vasemmistolaisten ammattiliittojen vastaisessa taistelusta: kun ihmisten tasa-arvoisuudesta lain edessä luovutaan, on mahdollista asettaa ihmisryhmät taistelemaan keskenään vähenevistä resursseista, jolloin heitä on helpompi hallita ja orjuuttaa.

Pääoma tarvitsee yhä halvempaa työvoimaa, jotta myös tulevan laskukauden aikana yrityksillä olisi mahdollista maksaa osinkoja omistajilleen ja optioita hallitusammattilaisilleen.

Helsingin Sanomat on yrittänyt esittäytyä liberaalina julkaisuna, mutta tämän aamun pääkirjoitus osoitti, että sen rinnalla jopa Donald J. Trump on edistyksellinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Hauskan kärjekkäästi kirjoitit. Kiinnitin aamulla Hesaria lukiessani huomion samaan asiaan. HS asemoi itsensä siihen lukumäärältään pieneen mutta vaikutusvoimaltaan suureen ryhmään, joka ajaa halpatyömallia Suomeen. Kansantalouden kokonaiskakkua halutaan jakaa uudestaan siten, että palkkatyön viipaleista höyläämällä paksuja viipaleita lihotetaan entisestään. HS on puolensa valinnut. Se seisoo siinä joukossa, johon palkansaajan ei kannata kuulua.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Eihän Suomi pärjää osaamisella, vaan halpatyövoimalla.
Lähde: Hallitus ja Eduskunta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Työläistoverit ehtivät jo oikaista S.Fjäderiä ja hän perui pahoja puheitaan. Mutta tolkku ei ole yltänyt vielä Holmströmin freudenthalilaiseen saapasnahkatorniin.

HS on tokikin kapitalismissamme puolensa valinnut jos koskaan on joutunut sellaisen valinnan eteenkään. Jo Päivälehti-aikana se tiesi paikkansa tässä suhteessa sillä sen ohjelman kansalliseen itsetietoisuuden ja siwistyksen kehittämiseen ei työväenliike kuulunut. Nyt he ovat tietävinään ettei matutkaan niihin kuulu.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Holmströmin aivopieru on kyllä vertaansa vailla.

Heitänpä hassun vision jos vuoden 1789 vallankumous ranskassa toistuisi...

Visio heitetty. Ei matut ja pitkäaikaistyöttömät palkkaa tarvitse. Työnilo on riittävä korvaus. Aina voi mennä ravintolaan syömään jos marketin hernekeitto on liian kallista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Minkä ajattelit olevan yhtiölle koituva kustannus optioista? Tuskin sentään ajattelit niitä pieniä hallinnollisia kuluja.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Oletko erimieltä tai siis et hommafoorumilaiset on epärehellisiä? :o

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Omituista tekstissä on lähinnä Sture Fjäderin ja Bengt Holmströmin suomenruotsalaisuuden alleviivaaminen.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Koska kyseises kohtaa puhutaan suoraan ja rehellisesti kuin hommafoorumilaiset.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Hyvä kirjoitus, jossa ihmeellisesti myös maahanmuuttokriitikko voi yhtyä "suvakin" näkemykseen. Toisaalta, mikä saa blogistin kuvittelemaan, että matalapalkkaisuus rajoittuisi vain etnisesti ei-suomalaisiin. Ruotsissa maahanmuuttajien työllistämismallia aiotaan soveltaa myös pitkäaikaistyöttömiin, jotka ovat yhtä lailla ekonomistien mielestä ali-ihmisiä. Ekonomistien suhtautuminen ihmisiin ei perustu rasismiin, vaan ihmisen kulloiseenkiin arvoon työmarkkinoilla. Ihmisarvon käsitettä he eivät tunne, eivätkä suo sitä millekään rodulle ja ovat siinä suhteessa tasa-arvon kannattajia.

Kaikki mallit, joilla pusketaan sosiaaliturvalla subventoitavaa ansiotyön tekemistä ovat sikäli ongelmallisia, että ne vääristävät työmarkkinoiden mekanismia ja altistavat matalan tuottavuuden sektorin työntekijät asemaan, jossa elämiseen riittävää palkkaa ei lopulta saa kukaan. Kurjuus ei rajoitu pelkästään rahan niukkuuteen, vaan jatkuva epävarmuudessa, viranomaiskontrollissa ja sumeissa tulevaisuudennäkymissä eläminen nujertaa ihmiset lopulta henkisesti.

Maahanmuuttokriitikon talousoppi on se, että tyydytään siihen työvoiman tarjontaan, mikä kansallisvaltiolla on luontaisesti tarjota. Ulkomaisen työvoiman tuottaminen ja subventointi vääristää työmarkkinat siten, että niille syntyy useita eri kerroksia ja lopulta rankka epätasa-arvo heijastuu koko yhteiskuntaan. Toki niukasta maahanmuutosta seuraa talouden nihkeämpi kehittyminen. Ehkä kurjuutta voisi kuitenkin pyrkiä jakamaan tasaisemmin ylimenokauden ajan kunnes väestöpyramidit on saatu oikaistuksi. Toisin sanoen, meidän pitäisi sallia talouden kokonaistuotannon hallittu pieneneminen. Tämäkään ei olisi väistämätöntä, jos tuottavuutta pystyttäisiin parantamaan aidosti eikä kikyttämällä. Myös Suomen omien raaka-ainelähteiden parempi taloudellinen hyödyntäminen olisi suotavaa. Voisimme olla tulevaisuuden akkumineraali-"öljysheikkejä".

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

"Kaikki mallit, joilla pusketaan sosiaaliturvalla subventoitavaa ansiotyön tekemistä ovat sikäli ongelmallisia, että ne vääristävät työmarkkinoiden mekanismia ja altistavat matalan tuottavuuden sektorin työntekijät asemaan, jossa elämiseen riittävää palkkaa ei lopulta saa kukaan. Kurjuus ei rajoitu pelkästään rahan niukkuuteen, vaan jatkuva epävarmuudessa, viranomaiskontrollissa ja sumeissa tulevaisuudennäkymissä eläminen nujertaa ihmiset lopulta henkisesti."

Tästä yhtenä vakavana esimerkkinä on lasten kotihoidon tuki.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Hyvä kirjoitus, jossa ihmeellisesti myös maahanmuuttokriitikko voi yhtyä "suvakin" näkemykseen. Toisaalta, mikä saa blogistin kuvittelemaan, että matalapalkkaisuus rajoittuisi vain etnisesti ei-suomalaisiin."

Olet asian ytimessä.

Siis tietysti matalat palkat halutaan mamujen lisäksi pitkäaikaistyöttömille.

Elintaso laskee mutta se pitää laskea niin, että rikkaiden elintaso ei laske, vaan että ennemminkin heidän valta lisääntyy ja sitten kurjistetaan osaa väestöstä että saadaan luokkayhteiskunta takaisin.

Luokkajako on käytännössä ihmiset jotka omistaa ja ihmiset jotka ei omista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Täytyy muistaa, että Bengt Holmströmin saama taloustieteen palkinto on Ruotsin keskuspankin jakama palkinto Alfred Nobelin muistoksi.

Kyseessä ei ole varsinainen Nobel-palkinto vaikka sitä siksi kutsutaankin. Palkinto kun ei ole yksi Alfred Nobelin testamentissa määritellyistä palkinnoista.

Bengt Holmströmin Suomessa saama poikkeuksellinen huomio lausunto - ja mielipideautomaattina perustuneekin ainakin osittain tietämättömyyteen ja väärinkäsitykseen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Korjaa nyt hyvä mies - yhteiskuntatieteiden tohtori - edes jutun pahimmat kirjoitusvirheet. Begnt Hölström?

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Koska blogisti otsikoi juttunsa provokatiivisella otsikolla "HS puolustaa rasismia", katson otsikon edustavan kirjoittajan vakavasti otettavaa kannanottoa asiaan - huolimatta, että blogisti on ympännyt profiilikuvaansa humoristisia elementtejä. Tohtorin hattu olkoon vakavasti otettava signaali.

Minulla ei ole mitään syitä puolustaa HS:n esittämiä kantoja, mutta luukustani vielä toistaiseksi pudonnut HS:n printtilehti sisälsi tänään niin vahvaa journalistista laatua, että tunnen 3 kk:n tilaukseni olevan paikallaan.

Viittaan lehden Sunnuntai-sivuilla olleeseen, Anna-Liisa Kauhasen juttuun "Saksan pähkinä" (HS, Sunnuntai, s. B2). Ennen kuin aloittaa provosoinnin, olisi syytä selailla arvostelemansa lehti läpi. Kyseinen Kauhasen artikkeli on mielestäni yksi HS:n puolueettomimpia ko. aiheesta pitkiin aikoihin. Siinä yllättävän objektiivisesti valotetaan Euroopan pakolaisongelmaa, joka tiivistyy Saksassa.
Artikkeli kertoo alleviivaamatta tosiasian, johon Eurooppa on pakolaisten ensiaallon seurauksena ajautunut. Suomen kotouttaminen sekä AY-johtaja Fjäderin "lipsahdus" sekä nobelisti Holmströmin lausunto liittyvät tuohon suureen ongelmaa, jonka ratkaiseminen on erittäin vaikea.

Todettakoon, etten itse kannata eripalkkaisuutta, mutta odotan blogistilta hyviä ratkaisumalleja sen välttämiseksi. Tässä otteita HS:n Saksan Pähkinä jutusta vinkiksi tohtorille ratkaisumallien löytämiseksi:

"Bulgarialainen politiikan tutkija Ivan Krastevin mukaan kesällä 2015 alkanut pakolaiskriisi on Euroopalle sitä, mitä 9/11 oli Yhdysvalloille: suuri murroskohta, johon monissa analyyseissä vielä palataan...."

"Moni väittää, että pakolaiskriisi yllätti Euroopan. Seuraukset voivat tehdä samoin."

"Valtaosa Anker- pakolaiskeskuksissa turvapaikkapäätöstä odottavista on ihmisiä, joiden ei oikeastaan kuuluisi edes hakea turvapaikkaa. He ovat siirtolaisia Gambiasta, Nigeriasta....jne. "

"Muuttoliike on megatrendi, potentiaalisia lähtijöitä on miljoonia. Siitä pitävät huolen Afrikan maiden poliittiset kriisit, nuorisotyöttömyys, väestörakenne ja ilmaston muutos."

"EU-maat riitelevät pakolaiskriisin taakanjaosta niin, että unioni on hajota."

Lainaukset ovat Anna-Liisa Kauhasen jutusta "Saksan pähkinä". Jutussa kerrotaan kuinka mm. pesulassa työskenteleville asuntolan asukkaille maksetaan 80 centtiä per tunti korvausta, joka on 94 euron kuukausirahan lisänä.

Siitä vain ratkomaan kotouttamis-. palkkaamis- ym. ongelmia, niin että se on 100 prosenttisesti tasapuolinen kaikille.

p.s. Ehkä otin liian tosissani. Blogi taisi olla huulipunantöhryinen sunnuntai-aamuinen jälkikaronkkavitsi... viittaan "taloustieteilijä Hölström" !?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kokoomusta ei voi kuin ihailla. Se on kiero, juonikas ja hiippailee lähinnä taustalla toteuttamassa agendaansa. Melkein kaikessa, mitä viimeaikojen hallitukset ovat sössineet, on ollut Kokoomuksen näpit mukana. Katkeruus kuitenkin lankeaa aina pääministeripuolueelle, sillä kokoomuksen julkisivu on teflonia ja rivikansanedustajat pitävät kentän tyytyväisenä huutelemalla eduskunnassa populismia. Valitettavasti heidän äänestyskäyttäytymisensä ei vastaa huutelua, mutta se ongelma nyt on kaikissa puolueissa. Vasemmistoa he ovat nuoleskelleet tukemalla maahanmuuttoa samalla kun he pumppaavat valtiolta rahaa prosessin kaikissa vaiheissa.

Toivottavasti kansa joskus herää Kokoomuksen oikeaan luonteeseen.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

En tiedä olenko järkyttyneempi ay-liikkeen ideologisuudesta vaiko sen seurauksista kaikille niille, jotka ovat jo nyt tippuneet ja tulevat myöhemmin putoamaan työmarkkinoilta syystä tai toisesta.

Yritysjohtajiakin hyvätuloisempaa ay-johtoa ei kiinnosta se, että koko työväki saisi saman palkan, vaan ideologinen työnantajapuolen edun vastustaminen jarruttamalla tuettua työllistämistä. Tämä tapahtuu heikommassa asemassa olevan väestön kustannuksella.

Perustelut makaavat yhtä tyhjän päällä kuin 90-luvullakin AY-poliitikkojen vastustaessa ulkomaisen työvoiman vapauttamista. Virosta 500.000 ulkomaalaisen työntekijän vyöryminen Suomen työmarkkinoille viemään suomalaisten työpaikat jäi silloin näkemättä. Silloin ay-väki vastusti asiaa yleislakolla uhkaamalla.

Taistoa liitot käyvät nyt suomalaisia työntekijöitä vastaan. Jokainen ymmärtää palkkatuetulle työvoimalle syntyvän uusia matalan tuottavuuden työpaikkoja, mutta myös vanhojen matalan tuottavuuden työpaikkojen säilyttäminen olisi mahdollista, ettei yleisen palkkatason laskusta ole mitään pelkoa. Viesti kuitenkin uppoaa jäsenistöön, joten sitä sitten tarjotaan.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Rasisti-korttia heilutetaan ja sillä leimataan nykyisin kovin herkästi.

Holmströn on kirjoittanut/sanonut näin: "Holmström antaisi ulkomailta tuleville mahdollisuuden tehdä työtä työehtosopimuksia huonommilla ehdoilla – siis suomalaisia pienemmällä palkalla ja huonommalla sosiaaliturvalla."

Koska ulkomaalainen - vaikkapa virolainen, amerikkalainen tai ruotsalainen - on etnisesti erilainen kuin suomalainen, niin rasismi-määritelmän mukaan silloin on kysymys rasismista. Käytännön puhekielessä rasismi kansan keskuudessa ymmärretään suppeammin eli kyseessä on vain eri rotua oleva ihminen.

Muistutan siitä tosiasiasta, että yksityiset työnantajat maksavat ja ovat jo kauan maksaneet palkkaa varsinkin toimihenkiklöille ja ylemmille toimihenkilöille ihmisen osaamisen perusteella. On oikein, että samasta työstä maksetetaan samaa palkkaa ihmiseen katsomatta. Kyse on siis siitä, pystyykö joku tekemään sen työn sillä tavalla kuin työnantaja edellyttää kaikilta muiltakin kyseistä työtä tekeviltä. Ei tämä sen kummempi asia ole. Sitä on vain tehty poliittinen lyömäase.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuo Ollilan tekemän Holmström-lainauksen sanamuoto on kovin vekkulisti kuvaava. Ikäänkuin lupa annettaisi matu-työntekijälle vaikka kyse on työnantajalle tarkoitetusta luvasta teettää ulkomaalaisilla työtä suomalaisia halvemmalla.

Oikeastihan meidän työmarkkinoidemme yksi pahimmista ongelmista juuri on, että ulkomaalaisilla teetetään työtä halvemmalla ja muutenkin huonommilla työehdoilla eikä päinvastoin. Nyt Holmström ja Fjäder haluaisivat pestä tuon harmaan ja mustan talouden valkoiseksi.

Jos todellakin on niin, että joidenkin maahanmuuttajien osaaminen ei riitä suomalaisiin töihin niin kyse on koulutuksen tarpeesta eikä palkkojen polkemisen tarpeesta. Mutta työmarkkinat eivät olekaan Holmströmin ydinosaamisaluetta sillä sitä ovat yritysten johdon sopimukset ja insentiivit. Eikä taida työelämän todellisuus olla Fjäderilläkään hallussa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Todellisuudessa käy niin, että tarjolle tulee matalan tuottavuuden työpaikkoja, joihin maahanmuuttajat hakeutuvat, koska ammattitaito ei muuhun riitä. Ne muut työt ei katoa mihinkään.

Väite, että muutama tuhat maahanmuuttajaa synnyttäisi palkkasyöksykierteen, on tuulesta temmattua propagandaa. Edes 300.000 työttömän armeija ei ole saanut palkkatason kohoamista pysähtymään.

Luuletko tosiaan ettei ay-järjestöissä tuota ymmärretä? Kyse heillä on vain oman kyljen kiillotuksesta, propagandan levittämisestä, työttömien edun polkemisesta ja työpaikkojen tuhoamisesta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #20

Aukee jätti ilmeisesti tarkoitushakuisesti ymmärtämättä. Minä en kirjoittanut mitään nyt puheena olevien polkevan suomalaisia sopimus- ja niiden päälle maksettavia palkkoja vaan luovan toiset työmarkkinat nykyisten rinnalle. Siis laillistavan nykyisen työsuhteenehdoilla spekuloinnin. Se murentaa sopimusyhteiskunnan ja heikentää työsuhteiden ehtoja koko työmarkkinoilla, m.l. palkat.

P.s. Ei nämä toiset työmarkkinat ole myöskään erillään työsuhdeturvan heikentämisyrityksistä. Ne ovat EKSY:n (=EK+SY) "suurta linjaa" sijoitetun pääoman tuottoprosentin eli voiton suhdeluvun aleneman oloissa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "puhutaan abstraktisti ja ympäripyöreästi kouluttamattomista maahanmuuttajista kuitenkaan nimeämättä mitä ihmisryhmiä tarkoitetaan."

Tuo onkin erinomaisen ovelasti ja fiksusti muotoiltu. Nimittäin, jos lukija yhdistää kouluttamattomuuden johonkin tiettyyn ihmisryhmään -- tietystä maasta kotoisin olevaan tai vaikkapa tietyn ihonvärin omaavaan -- niin hups, hän onkin itse rasisti.

- "Tosin nyt rasismia, ihmisten asettamista eriarvoiseen asemaan heidän rodun tai etnisen alkuperän perusteella"

Eivät sen paremmin Holmstörm kuin Fjäderkään puhuneet mitään rodusta tai etnisestä alkuperästä.

- "yhdenvertaisuudesta lain edessä luovutaan kun kyse on ei-valkoisista."

Hep hep! Ei kukaan ole mainininut mitään ei-valkoisista. Ei kai Nieminen ajattele, että kouluttamaton henkilö olisi automaattisesti ei-valkoinen?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Holmströmin esitys on teilattu aika hätäisesti.

Ratkaisu saattaisi hyvinkin olla toteutettavissa palkan ja tuen yhdistelmänä, jossa palkan/tuen osuus sidotaan tulijan ammatti- ja kielitaitoon. Toteutus voitaisiin liittää myös osaksi oppisopimusjärjestelmää.

Toisin kuin nyt, työnantajan kannattaisi palkata heikomminkin tuottava työntekijä, jos kustannukset työnantajalle olisivat kohtuulliset. Työntekijä saisi alkuun palkan ja yhteiskunnan tukea ja ammattilaiselle maksettaisiin jatkossakin sopimusten mukaista palkkaa ilman tukea.

Oppimisprosessin aikana olisi myös pidettävä huoli siitä, että tulijan kannattaisi työ ottaa aina vastaan ja oppia työssään t.s. palkan ja tuen yhdistelmän on oltava suurempi kuin pelkkä tuki. Sen jätän pohdittavaksi pitäisikö tuen ja palkan yhdistelmän vastata myös kokonaisuudessaan sopimuspalkkatasoa.

Kansantalousmielessä on kuitenkin kestämätöntä, että meillä on paljon työikäistä väestöä, joka on työmarkkinoiden ulkopuolella. Työllistymisellä on joka tapauksessa paljon positiivisia vaikutuksia: ainakin tulijoiden paraneva kielitaito, nopeampi sopeutuminen yhteiskuntaan ja pienemmät kustannukset yhteiskunnalle.

On todella lapsellista leimata koko idea rasistiseksi, kun tarkoitus on nimenomaan tulijoidenkin saattaminen yhteiskunnan osaksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Riipisen menetelmä on jo vanha EK:n tavoite saada palkat veronmaksajien maksettavaksi.

Työnantajat eivät todellakaan jätä mitään keinoa käyttämättä jotta heidän ei tarvitsisi maksaa palkkaa teettämästään työstä. Tavoitteena tulisi pikemminkin olla päinvastainen eli saada palkat sellaisiksi, että tukia ei tarvita. Kaikki muuhan jopa kapitalistisen talouden kannattajien mielestä vääristää markkinoita, vai kuinka?

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Huomasitko edes, että tuista voitaisiin luopua ja yleisiä sopimusehtoja noudattaa tulijan osaamisen kasvaessa? Kyse on siitä, miten heidät saadaan mukaan työmarkkinoille, kotoutettua ja pois sosiaalitukien varassa elämisestä.

Minusta näyttää vaan siltä, että ay-liike ei edes halua maahanmuuttajista kilpailijaa nykyjäsenistölleen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #26

Meillä on jo nyt TES:eissä pykälät kuvaamaan miten harjoittelijoita ja työssäoppijoita kohdellaan. Maahanmuuttajien ei tarvitse olla siinä suhteessa mitenkään erityisessä asemassa.

Kyse heidän ja muidenkin työllistymisessä on vain ja ainoastaan siitä mitä mieltä mahdollinen työnantaja on k.o. työpanoksen vaikutuksesta hänen ansaintalogiikkansa toteutumiseen. Joskus se käsitys perustuu harhaisille ennkkoluuloille erilaisia ihmisiä kohtaan ja silloinkin kyse on työnantajan asenteesta. Sitä ei korjata antamalla mahdollisuus polkea työehtoja.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #29

Ansaintalogiikka ja työssäkohtelu voisivat ollakin periaatteessa samat kuin normaalissa oppisopimuskoulutuksessa, mutta heidän lähtökohtansa ollessa heikompi - esim. kielitaidon puuttuessa - olisi kustannusten työnantajalle kuitenkin silloinkin vastattava paremmin työn tuottavuutta, jotta noita oppisopimuksia syntyisi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

Tarkoittaako Riipinen kielitaidottomuudella sitä normaalia käsitystä, että esimerkiksi viittä, kuutta kieltä osaaava koillisarfikkalainen on kielitaidoton kun osaa esimerkiksi "vain" swahilia, mijikendaa, lugurua, bantua ja ranskaa mutta vain muutaman sanan suomea eikä ollenkaan ruotsia? Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kirjoittaa aiheesta: https://thl.fi/fi/web/maahanmuuttajat-ja-monikultt....

Ja tässä pientä johdatusta kielitaidon pohtimiseen: https://koneensaatio.fi/kuka-on-kielitaitoinen/

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen Vastaus kommenttiin #33

Jos hallussaoleva kielitaito ei ole relevantti työn kannalta, niin kyllä tarkoittaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #34

Eiköhän kouluttautumisprosessin pitäisi silloin alkaa ihan jostakin muusta kuin työnantajan sallia teettää k.o. henkilöllä töitä mitättömällä palkalla ja yhteiskunnan tuella. Esimerkiksi osaamisten kartoittamisella ja oikealla koulutuksella sopivaan tehtävään. Sen loppuvaiheessa voi olla työharjoittelua osaamista vastaavalla palkalla jonka määräytymiseen on jo nyt TES:issa sovityt menettelyt.

Sana "kielitaito" ei tarkoita vain työnantajan kannalta riittävää komentojen ymmärtämistä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kyse on siitä, miten heidät saadaan mukaan työmarkkinoille, kotoutettua ja pois sosiaalitukien varassa elämisestä."

Miksi tuo muka toimisi eli miksi maksaa enempää palkkaa kun tulijoita miljoonia. Tämä suunniteltu järjestelmä tuhoaisi kansantalouden.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Kyse on vaihtoehdosta pelkälle tukien varassa elämiselle. Paljon vähemmän tuo maksaisi - ja se tuottaa myös verotuloja.

Lisähyötynä on tulijoiden koheneva kielitaito ja parempi integroituminen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kyse on vaihtoehdosta pelkälle tukien varassa elämiselle."

Tuossa on ihan samat tuet kuin pelkällä sosiaaliturvalla elämiselle, mutta todennäköisimmin tuo pudottaa nykyisiä veronmaksajia työttömäksi ja lisää näitä tuettuja työpaikkoja. Samoin tämä lisäisi perheenjäsenten sosiaaliturvaa kuten myös uudet maahanmuuttajat voisivat jäädä työttömäksi jos eivät kykene/halua suoriutua työstään.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

No ei olisi, kun ajatus nimenomaan on, että ihmiset siirtyisivät asteittain tukien varassa elämisestä normaaliin palkkatyöhön.

Eikä tällä mitään vaikutusta perheenjäsenten sosiaaliturvaan ole (ellei toisin sovita) kuin korkeintaan siinä vaiheessa, kun koulutettu on työllistynyt ja osaamisen kerryttyä tekee töitä normaalipalkalla, jolloin muidenkin tukien tarve saattaa laskea.

Tietysti näin koulutetut ihmiset aikanaan nauttisivat työttömyysturvasta ja kilpailisivat samoista työpaikoista muiden kanssa - ja sehän tässä monia näyttääkin pelottavan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset