Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Keskustan kannatusalho eli Juha Sipilä miespoliitikkona

Yleisradio julkaisi jälleen kuukausittaisen Suomen taloustutkimuksen tekemän mielipidemittauksen puolueiden kannatuksesta nyt kun seuraaviin eduskuntavaaleihin on puolisen vuotta aikaa.

Mielipidemittaus pukkaa sinipunaa vahvistettuna vihreillä ja RKP:llä.

Keskusta, perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja kristilliset jäänevät oppositioon ensi kaudeksi.

Mielipidemittauksen innoittamana Yleisradion toimittaja on soitellut pääministeripuolue keskustan poliitikoille ja kysynyt, että miten menee niin kuin omasta mielestä.

Näiden mukaan kokoomuksen on onnistunut laittamaan ikävät päätökset keskustan syyksi tai keskustan viesti ei ole mennyt perille.

Viimeksi manittu on muuten sama tekosyy, mitä SDP:n Jutta Urpilainen käytti aikoinaan, ja mihin todettiin, että jos SDP:n viesti olisi mennyt perille, niin tulos olisi ollut vielä heikompi.

Kysymys siis kuuluu, miksi keskusta väkisin tekee omille kannattajilleen epäedullista politiikkaa.

Kun keskustan kannatus edellisen kerran mateli yhtä alhaalla, niin puolue päätti vaihtaa puheenjohtajan naisesta mieheen, eli Juha Sipilään.

Tämä loi vuoden 2015 vaaleihin tullessa keskustalle edullisen konjunktuurin.

Ensinnäkin Sipilä oli poliitikkona – lainatakseni jälleen politiikan teoreetikko Ernesto Laclauta – tyhjä merkitsijä, johon jokainen pystyi yhdistämään fantasioitaan.

Hänestä luotiin mielikuvaa vain ja ainoastaan omin ansioin miljoonaomaisuuden luoneena miehenä; amerikan kielessä käytetään ilmaisua self-made-man.

Toiseksi Sipilän onnistui näyttämään sovittelevana hahmona tilanteessa, jossa edellisessä vaaleissa kaksi eniten ääntä saanutta poliitikkoa olivat Alexander Stubb ja Timo Soini.

Stubb oli ja on slim fit -pukua käyttävä kosmopoliitti ja metroseksuaali hahmo, joka edustaa triatlonharrastuksineen uuden sukupolven inklusiivista maskuliinisuutta.

Soini classic fit -pukuineen ja korostetun epäterveellisine elämäntapoineen oli kuin esimerkki ortodoksisesta maskuliinisuudesta, mikä suhteessa Stubbiin näyttäytyy protestilta.

Näistä teemoista kirjoitin jo vuonna 2013 julkaisussa väitöskirjassani.

Sen sijaan Sipilä käyttää regular fit -pukua, ja osana keskustan vaalikampanjaa Sipilä laitettiin polkemaan pyörää pitkin Suomea kuin Stubb konsanaan, mutta heti alkuunsa hänen terveytensä alkoi horjumaan kuin Soinilla. 

Hän oli siis neljä vuotta sitten eräänlainen kompromissi näiden kahden miestyypin välillä.

Vaikka keskustan gallup-kannatus notkahti, toisaalta voi sanoa, että Sipilän terveysongelmat edellisten vaalien alla antoi hänelle myös katu-uskottavuutta.

Nyt Keskustalla ei ole Sipilästä samanlaista vetoapua, koska edellä mainitut kaksi viime vaaleissa vaikuttanutta tekijää ei enää sulostuta häntä samalla tavoin.

Tällä hetkellä politiikka ei ole niin polarisoitunut kahden miespoliitkkotyyppien ympärille kuin neljä vuotta sitten, keskustelukin on jokseenkin moniulotteisempaa.

Toiseksi Sipilä ei ole enää tyhjä merkitsijä. Hän on näyttönsä antanut äänestäjilleen, ja äänestäjät ovat huomanneet, että valtiota ei pysty samalla tavoin hoitamaan kuin yritystä, eikä häneen liitety toiveet ole toteutuneet, päinvastoin.

Irvileuat ovat huomauttaneet, että Sipilän liikemiestaidot olivat sitä, että hän saneerasi yrityksen myyntikuntoon ja myi sen eniten tarjoavalle oikeaan aikaan, ennen seuraavaa pörssiromahdusta.

Ensi kevään vaaleissa ratkeaa kenelle Sipilä myy Oy Suomi Ab:n.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tässä taas yksi uusi pähkäily pääministerinä toimivasta miehestä, joka ei ole juuri tehnyt mitään tai saanut juurikaan mitään aikaiseksi uudistuksien suhteen, mutta jota siitä huolimatta näytetään vihaavan herkeämättä ja syvästi jopa Tampereella asti.

Kaikella todennäköisyydellä Rinne joutuu pääministerinä seuraavalla vaalikaudella kus....n paikkaan ja tekemään niitä todellisia leikkauksia alijäämien oikaisemiseksi.

Mitäpä sitten yhteiskuntatieteiden tamperelainen tohtori kirjoittelisi ?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Onhan Sipilän hallitus saanut vaikka mitä aikaan: ei ainoastaan kansantalouden tuotosta entistä suurempi osa mene suoraan tai välillisesti työntekijöiden sijaan yritysten pääomittamiseen vaan myös valtaa on allokoitu elinkeinoelämän ja suuryritysten eduksi.

Sote-uudistuksen läpimeno eli Suomen terveys- ja sosiaalpalveluista saatavien tulojen yksityistäminen ja menojen sosialisointi olisi tietenkin kirsikkana kakunpäälä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Rinteen parlamentaarinen kokemus on sekin vieläkin ohkaisempi kuin Sipilällä ja valtiovarainministerinä toimiminen oli surkea epäonnistuminen. Kun vielä Rinteen kaapeista löytyy epärehellisyyden kolisevia luurankoja ei onnistumisen mahdollisuuksia voida pitää erityisen hyvinä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Siis mitä merkittäviä muutoksia on tehty elinkeinoelämän hyväksi ja mitä väärää siinä voisi olla. Meillä Suomessa on julma puute yksityisrahoitteisista työpaikoista ajatellen haasteita 2030- vuosikymmenellä.

Sotessa taas olisi hyvä saada kilpailua perusterveydenhoitoon terveyskeskusten rinnalle. Nyt- liike on juuri esitellyt vaihtoehdon hallituksen soten sijaan.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"mitä väärää siinä voisi olla."

Väärää on se, että keskustan kannatus on romahtanut.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jos on valittava, kumpi on retuperällä, keskustan kannatus vai Suomen hyvinvointi, valitsen keskustan kannatuksen. Sipilä on pitkästä aikaa poliitikko, jolle oikeat päätökset Suomen kannalta ovat tärkeämpiä kuin oman puolueen kannatus.
Minä annan täyden tukeni Sipilälle. Puolueita tulee ja menee.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jos on valittava, kumpi on retuperällä, keskustan kannatus vai Suomen hyvinvointi, valitsen keskustan kannatuksen. Sipilä on pitkästä aikaa poliitikko, jolle oikeat päätökset Suomen kannalta ovat tärkeämpiä kuin oman puolueen kannatus.
Minä annan täyden tukeni Sipilälle. Puolueita tulee ja menee.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #17

Olemme tainneet saada molemmat. hetkellinen nousujohde on vain kansainvälisen syklisen konjuktuurin loppuripe. Valtaosa siitä meni meiltä ihan ohi ja loputkin olisi mennyt jos Sipilä kokkuli- ja persuli/sinelmä-kavereineen olisi politiikassaan paremmin onnistunut.

Rinne on vielä toistaiseksi pettämätön mutta myös testaamaton kortti. Tosin Lipposen ja Urpilaisen jäljet pelottavat. M.Koiviston ajatuksin: miten hyvin meillä onkaan aiemmin mennyt kun koko ajan asiat voivat vain huonontua.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Siis mistä sitten lisää yksityisrahoitteisia työpaikkoja on se suurin kysymys, eikä keskustan kannatuksen taso ?

Jos käy, kuten monet ennustavat ja maailman talouskasvu ottaa hapanta alleen, niin seuraava pääministeri Rinteen hallitus joutuu rajuihin säästötoimenpiteisiin tahtomattaan.

Raha ei sitten enää kasva puissa tai tipu taivaalta, kuten joillakin on tapana ollut uskoa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Meitsiä politiikan tutkijana kiinnostaa nimenomaan puolueiden kannatus ja poliittinen valta, eivät yksityis- tai julkisrahoitteiset työpaikat sinänsä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Poliittinen valta ja äänestyskäyttäyminen riippuvat kovasti yhteiskunnan rahavirroista ja tuotannon laadusta ja määrästä.

Teillä Tampereella ei taideta olla huolissaan siitä, että maan BKT 2008 = BKT 2018 muiden ajellessa ohi kasvuillaan oikealta ja vasemmalta kaikissa muissa Euroopan maissa.

Silti joka kolmas palkkaeuro maksetaan julkisella sektorilla ja verotus on maailman kovin, ja kun tämäkään ei vielä riitä, niin velkaakin otetaan vuosittain miljardeja tulevien veronmaksajien elintasosta miinustettavaksi.

Ei se Sipilä nyt hyvänen aika ole syyllinen kaikkeen, kun on viimein saanut maan taloudenkin hienoiselle kasvu-uralle.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #9

Kysytään näin päin, että mistä sitten mielestäsi johtuu keskustan romahtanut kannatus?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #12

Hallitusvastuusta ja median edesottamuksista.

Sipilän hallituksesta on tehty median taholla paholaismainen leikkaaja ja säätöfriikki, vaikka numerot kertovat täysin toista kieltä.

Kannattaisi tutustua esim. EKP:n makrotaloustilastoihin ennen arvioita huhupuheiden perustein.

Sipilän hallituksen aikana Suomen julkiset menot ovat kasvaneet n. 5 miljardilla eurolla, joka on suhteellisesti julkisen tuhlauksen huippumäärä tarkastellen koko Euroopan Unionia.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #13

Hallitusvastuu = Sipilä tehnyt sellaista politiikkaa, mistä keskustan potentiaaliset kannattajat eivät ole pitäneet. Sen sijaan vaikkapa kokoomuksen kannattajille Sipilän hallituksen politiikka ei ole ollut ongelma tai siis miksi median edesottamukset eivät ole vaikuttaneet kokoomuksen kannattajiin?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Yhteiskuntatieteiden maisteri Nieminen, ilmeisesti palkkanne, mikäli sitä lainkaan tarvitsette, maksaa julkisrahoitteinen laitos. Näin ollen en ihmettele yhtään ettei teitä kiinnosta yksityis-ja tai julkisrahoitteiset työpaikat sinänsä.
Yhteiskunnallinen aktiivi voi vapaasti kirjoittaa pääministeri Sipilästä mitä ihmeellisimpiä tarinoita, ovat ne sitten totta tai tarua, pelkäämättä tutkijakammionsa menettämistä.
Ehkä silmänne saattavat avautua, kunhan jaksatte puurtaa tutkimuksienne parissa, myös siihen, mistä yksityis-ja julkisrahoitteiset työnantajat palkanmaksurahansa saavat. Tosin, kyllä se pitäisi yhteiskuntatieteiden tohtorilla jo olla.
Lopuksi, taidatte ollakin järjestyksenvalvoja!!

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Nimim. "Täydellisen kyllästynyt puhuviin päihin" toteaa seuraavaa: Puoluepolitiikka jonkun tissiposken naamalla ei kiinnosta enää, ei jumankauta yhtään ketään täyspäistä. Yhden kasvon poliittiseen puuhasteluun tarvitaan ihan kunnon FYYRER jos haluu olla katu-/ someuskottava. Sellaisia löytyy yx sadasta miljoonasta, tai jotain.

Tai siis, niinpä tietysti, tarvittaisiin ainoastaan järjellinen poliittinen systeemi jossa kansalaiset oikeasti kokisivat pystyvänsä vaikuttamaan, ja myös pystyisivät vaikuttamaan, HEITÄ KOSKEVIIN asioihinsa heidän KOTIMAASSAAN ja siis koko PLANEETALLA. Sellaisen systeemin pystyy laatimaan yx tuhannesta triljoonasta, joten, antaa tulevaisuuden kulua odotellessa, paratiisia ;D

Nykysysteemin parhaita helmiä, kun niitä fyyrereitä ei ole, enkä nyt todellakaan mitään pikkuhitlereitä tarkoita, JOHTAJIA. Synkkä ennuste Suomesta: EU voi murtua ensi vuonna – ”Syntyy kaaos” https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/264067-synkka-enn...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mikähän ihme siinä on, että Anntti Rinne lupasi viime vappuna pientuloisille eläkeläisille 100 lisäeuroa puhtaana käteen. Nyt summa on kutistunut 30 euroon ja sekin verollisena ja taloustilanteen sen salliessa.

Hetkinen, mitä se populismi olikaan ?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Irvileuat ovat huomauttaneet, että Sipilän liikemiestaidot olivat sitä, että hän saneerasi yrityksen myyntikuntoon ja myi sen eniten tarjoavalle oikeaan aikaan..."
No mikäs on Niemisen oma näkemys irvileukojen huomautuksista? Solitraa ei minusta saneerattu ennen myyntiä. Elektrobit taas teki vaihtelevaa tulosta, jolloin myös henkilömäärä vaihteli. Sipilä kuitenkin myi politiikkaan siirtymisen takia oman osuutensa ennen kuin tehty työ tuotti varsinaisen sadon. Ja menetti siten laskennallisesti karkeasti 20 miljoonaa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Olen objektiivinen politiikan tutkija, en ota kantaa puolesta tai vastaan sisällöllisiin kysymyksiin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kieltämättä retoriset irvileukojen vaikuttavat vaaleihin ja sitä myötä politiikan tuloksiin...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset