Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Mistä perussuomalaisille lisäkannatusta – kokoomukselta?

Perussuomalaisten kannatus on pysynyt tasaisesti noin puolessa siitä, mitä se oli viime eduskuntavaaleissa eli noin 9 prosentissa. Mutta ainakin jos perussuomalaisten blogeja ja hommafoorumia lukee, niin uho on kova: kannatus kuulemma nouse Jussi Halla-ahon johdolla vähintään sen, mitä se oli Timo Soinin aikana.

Mistä tämä kannatus voisi tulla?

Vaikka tunnetusti suoraan äänestäjät eivät siirry puolueesta toiseen vaan käyvät välillä huilaamassa nukkuvien tai epävarmojen kategoriassa, niin seuraavanlainen yksinkertaistava luenta on mahdollinen kun katsoo edellisten vaalien tuloksia ja niistä tehtyjä tutkimuksia:

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa keskustan romahdus satoi perussuomalaisten laariin.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ennen kaikkea aikaisemmin sosiaalidemokraatteja äänestäneet miehet sai Soini puhuttua perussuomalaisten kannattajiksi.

Kuitenkin keskustan onnistui vuodesta 2012 alkaen saamaan takaisin perussuomalaisia äänestäneitä entisiä kannattajiaan vaihtamalla Mari Kiviniemen miehekkääseen ja politiikan ulkopuoliseksi ymmärrettyyn Juha Sipilään, minkä jälkeen kukaan ei enää muistanut jätevesiasetusta tai vaalirahakohua.

Keskustan potentiaaliset äänestäjät ymmärsivät, ettei perussuomalaisten sen paremmin osaa hoitaa maaseudun tai haja-asutusalueiden asioita kuin keskustan, lähinnä päinvastoin.

Samalla tavoin kävi sosiaalidemokraattisten miesten kanssa.

Kun keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus varauksettomasti asettui työnantajien puolelle esim. lomarahoja leikkaavalla kilpailukyky- eli kikysopimuksella, niin mielipidemittausten mukaan perussuomalaisten kannatus tuli alas ja sosiaalidemokraatien kannatus ylös.

Kokoomuksen ja keskustan kohdalla tällaista liikettä ei ollut, koska näiden puolueiden äänestäjät tiesivät mitä tilasivat, mutta perussuomalaisia äänestäneillä tämä taisi olla ullatus.

Ainoa iso puolue, mistä ei ole ollut merkittävää siirtymää perussuomalaisiin on ollut kokoomus.

Tämä johtuu siitä, että kokoomuksen ja perussuomalaisten äänestäjät ovat olleet toistensa vastakohdat erilaisten arvotutkimusten mukaan.

Kokoomus on kaikista EU- ja globalisaatiomyönteisin tai suorastaan federalistisin puolue Suomessa, kun taas perussuomalaiset on sitä kaikista vähiten, ainakin eduskuntapuolueista; kokoomus on johdonmukaisimmin kannattanut ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta luopumista ja perussuomalaiset vastustaneet sitä jyrkimmin sanakääntein (ja itse asiassa se on ainoa, asia missä ovat onnistuneet hallituksessa).

On siis epätodennäköistä, että seuraavissakaan vaaleissa perussuomalaisten onnistuu skoijaamaa  merkittävissä määrin aikaisemmin kokoomusta äänestäneitä kelkkaansa.

Sosiaali- ja talouspoliittisesti Halla-aho vaikuttaisi olevan oikeistolaisempi kuin Soini, mutta tämä on enemmänkin ongelma perussuomalaisille kuin yhteistyön mahdollisuus kokoomuksen kanssa.

En kiellä etteikö taitavalla kampanjalla perussuomalaisten kannatus voisi muutaman prosenttiyksikön nousta, mutta Soinin aikaisia lukuja se ei kykenen hätyyttelemään – ja jos ne oovat pois kokoomukselta, varmistaa se ainoastaan sosiaalidemokraattien vaalivoiton.

Jos taasen perussuomalaiset ryövää pari prosenttiyksikköä sosiaalidemokraateilta, edelleen sinipunaa pukkaa tosin tällä kertaa jälleen kokoomuslaisella pääministerillä ja meno on kuin Alex Stubbin aikoina, ja se on perussuomalaisia äänestäneille ihan oikein.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No ei vaikuta perussuomalaisten saavutukset hallituksessa paljolta. Mutta eivät ole kyllä ns hajaannuksen jälkeen hallituksessa olleetkaan. Mutta siniset ovat ja mitkä ovat heidän saavutukset? Ovat ainakin hoitaneet työministerin hommelit hyvin. Siitä todisteena parantunut työllisyystilanne. Ja onnistunut saavutus on pienituloisten vapauttaminen Yle-veron maksulta. Ja onnistuneesti vaikuttaneet siihen, että pienituloiset on vapautettu lastensa päivähoitomaksuilta. Niin ja ovat myös varmaan vaikuttaneet omalta osaltaan siihen, että kaikkein pienimpiin eläkkeisiin on tullut pientä korjausta. Ja onhan sekin saavutus, kun pitkäaikaistyöttömille avautui mahdollisuus siirtyä eläkkeelle. Kaikkia saavutuksia en toki muista, mutta eikös nämä mainitsemani ole ihan hyviä saavutuksia ja kertonee siitä, että sinisiä tarvittaisiin seuraavaankin hallitukseen..

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

No, sinisiä en laskisi edes kuriositeettina huomioon.

Todennäköisesti saavat yhden paikan Uudeltamaalta (jos sitäkään), ja tämä loikkaa heti vaalien jälkeen kokoomukseen, varsinkin jos kyseessä on Jussi Niinistö.

PS. kyllähän perussuomalaiset ennen hajaannusta saivat yhtä ja toista hallituksessa aikaan, se ei vaan ollut sitä, mitä puoluetta äänestäessä kansalaiset kuvittelivat. :)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

40% ei ilmoita kantaansa ja saman verran jättää vaaleissa äänestämättä. Jos perussuomalaisille halutaan lisää kannatusta, niin tämä on mahdollinen lähde.

Monet pitkän linjan kokoomusäänestäjät ovat perin juurin kyllästyneitä Mykkäsen ja Orvon maahanmuuttolinjauksiin. Sieltä voisi lisä-ääniä tihkua. Erityisesti jos Orvon-Sipilän hallitus menee mukaan tähän "kompaktiin".

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

(a) On totta, että perussuomalaisten kannattajissa (samoin kuin vihreissä) on paljon epävarmoja, ja siten myös potentiaalisia äänestäjiä, mutta...

(b) ..samalla tavoin kuin kokoomuksen nykylinjaa tarkastellessa, väitteellsei ei löydy oikein tutkimuksellista tukea. Se on toiveajattelua. Kokoomusta äänestäneet ovat varsin tyytyväisiä kokoomuksen nykylinjaan (toisin kuin vaikkapa keskustalaiset keskustan nykylinjaan).

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

(b) Kokoomuksen äänestäjät lienevät hyvin puolueuskollisia.

    "...väitteellsei ei löydy oikein tutkimuksellista tukea."

Ei perustu kattavaan tutkimukseen vaan pikemminkin hajanaisiin otoksiin. En väitä enkä intä, mutta havainnoin ympäristöäni.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Nukkuvilta, ja muutamia sieltä täältä puolueista kun ihmisiä alkaa taas kiinnostamaan poltiikka vaaleejen lähentyessä, ja pääsevät "keskustelemaan! eri ohjelmiin...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kannatusluvuista päätellen ne nukkuvat, jotka ovat äänestäneet persuja ovat palanneet nukkuviin, ja tuskin persut enää saavat heitä takaisin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Kuten sanoin, tällä hetkellä ei monia edes kiinnosta politiikka, harmillista tosin ettei heitä kiinnosta vaalejenkaan aikaan, mutta on myös heitä jotka heräävät vasta silloin. Jos 40% ei kerro kantaa, se on aika paljon se!

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kaipa sinisistäkin tulee palumuuttajia jonkin verran kunhan pöly laskee:)
10-13% perussuomalaisille olisi ihan kohtuu hyvä tulos tässä vaiheessa.

Harri Mulari

#15 tyhjästä on paha nyhjästä. Pikemminkin voi käydä niin, että entinen sämppäri maakunnasta vetäisee ulkomuistista jonkun sinisen äänestyslipukkeeseen.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #16

Enpä usko.
Minne kuvittelet sinisten kantavan äänensä, kokoomukseen, vihreisiin vai demareihin?

Harri Mulari Vastaus kommenttiin #20

#20 niitä sinisiä äänestäjiä on galluppien mukaan noin 1,5 prosenttia. Siitä ei persuille ihan hirveästi ole jaettavaa etenkin kun heillä on kuitenkin omat listat ja joissain vaalipiireissä ainakin aiemmin korkean profiilin ehdokkaita. Siksipä siis luulen, että paikoittain gallupkannatus ylitetään ja se on persuilta pois kun taistellaan viimeisistä paikoista. Sinisille annetuilla hukkaäänillä saattaa kiilata vihervassari persun edelle.

Sinisten menestykseen en siis sinänsä usko yhtään. 0-2 paikkaa maksimissaan tiedossa ja se yksikin vaatisi Soinin osallistumisen tai Vistbackan paluun.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eivätköhän ne PS-puheet taas räväköidy kun vaalit lähenee ja sitä kautta joku nukkuva taas herää äänestämään (perussuomalaisiakin).

Toisaalta, kun kumartaa yhteen suuntaan pyllistää toiseen, mikä tarkoittaisi tässä tapauksessa sitä, että jotkut maltillisemmat hakisivat äänelleen uuden kohteen. Niistä kun ei vaaleissa ole puutetta.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Six epäilen et muutaman prosenttiyksikön puolue kykenee nipistämään, mut lähtökohta ajatellen potentiaalisia äänestäjäkuntaa on heikompi kuin Soinin aikana. Puolue on nyt niin selvästi profiloitunut yhdenasian liikkeeksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Noin niinku markkinointiteorian kannalta:

  1. Tunnista asiakkaan (äänestäjän) tarpeet
  2. Suodata pois ne, joihin kilpailijasi vastaavat
  3. Keskity siihen, mitä pystyt tarjoamaan ja kilpailijasi ei

Tri Halla-aho menee teoria mukaan. 10% kannatus näyttää olevan plakkarissa ja ylimenevä riippuu siitä, mitä tapahtuu vaalipäivään mennessä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #11

Todellakin noin, liike-elämän konsulttien opein: differentioidu, differentioidu ja taas kerran differentioidu kilpailijoistasi jollakin jolla osaat esiintyä parempana kuin ne. Oleellista on osata valita kohdeyleisönsä niin, että oma juuri sille muotoiltu viesti puree.

Liike-elämästä kopioiduilla strategioilla on vain kovin vähän tekemistä politiikan kovan teoreettisen ytimen kanssa: politiikkahan on yhteisten asioiden hoitamista ja demokratiassa sen pitäisi olla niiden hoitamista yhdessä.
(Tuoteseloste: jälkimmäinen kappale sisältää lisättyä skeptisyydestä pursuavaa ironiaa. Se saattaa häiritä sekä naiveimpia hyväuskoisia että paatuneimpia puoluepukareita)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Nukkuvilta tietenkin, mutta kun nyt PS on innostunut jakamaan tätä huuruista "väestönvaihto"-höpinää, niin sellaisiin uskovia ei taida olla ihan joka kulmalla. Itse asiassa siniset saattavat hyötyä, jos tämä höpinälinja jatkuu yhä vain.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pelkällä höpinällä mennään, kun katsoo tänään Puheenvuoron ilmatilaa hallitsevia persuehdokkaita Kajavaa ja Hankamäkeä. Vaan mistä tikusta tehdä asiaa, kun maahantulo Eurooppaan Välimeren yli on pienimmillään viiteen vuoteen?

https://www.texomashomepage.com/news/eu-border-age...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pelotellaan tällä, minkä Huhtasaari polkaisi eduskunnan kyselytunnilla näkyville:

Halla-aho: Eurooppaan suuntautuva muuttopaine uhka yhteiskuntiemme olemassaololle, GCM-siirtolaissopimus sisältönsä puolesta ”harhaanjohtava ja vaarallinen”

https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-eurooppaan-...

Harri Mulari

#12 en oikein jaksa uskoa, että sinisten keskiluokan verokapina yhdistettynä kevytpersuiluun vetoaa oikein kehenkään. Kokoomuksella, keskustalla ja kristillisillä on omat täsmäehdokkaat noihin lokeroihin.

Omilla erikoisteemoillaan entiset SMP-orientoituneet voivat maakunnissa kevyttä kiinnostusta sinisiä kohtaan herättää. Omassa vaalipiirissä Kari Kulmala esimerkiksi susista öyhöttämällä. Noin muuten uskon, että persujen ja sinisten keskinäinen "kisa" eskaloituu lähinnä siihen, että lopulta toinen tyyliin lupaa maksaa kansalaisille rahaa yksityisautoilusta ja öljylämmityksestä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

#13
Tuskinpa maahanmuuton kustannukset pysyy nykyisessä, joka sekin on liian korkea.
Uusi sopimus, mikäli toteutuu, lisännee kustannuksia roimasti.
Jos sopimus menee kiville, tulijoita varmasti riittää piisalle asti - Afrikka räjähtää ihmisiin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jos sopimus ei mene kiville, tulijoita varmasti riittää. onhan sopimuksen yksi tarkoitus tehdä maahanmuutosta tulijoille "miellyttävämpi kokemus".

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Seuraavaksi ne varmaan protestoi Rainbown Hyvinkään keikkaa vastaan. Kun niitten logossa on se sateenkaari.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset