Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Mies vai pätevin Suomen EU-komissaariksi?

Yleisradio ja Helsingin Sanomat ovat vihdoin heränneet siihen, että Suomen seuraava ehdokas Euroopan unionin komissioon tulee pääministeripuolueesta eli sosiaalidemokraateista (sikäli kun Antti Rinne onnistuu muodostomaan hallituksen kevään tai alkukesän aikana).

Kaiken lisäksi tällä kertaa Suomen komissaari tullee olemaan nainen, aikaisemmin Suomen komissaari on valittu sukupuolen perusteella.

Niccolò Machiavelli ymmärsi politiikan par excellence mieheyden toteuttamisen kentäksi. Politiikan taito oli hänelle viriiliyyden ilmenetämistä – Machiavellin käyttämä ilmaisu virtu ei viittaa kristillisiin hyveisiin vaan sen kantasana on vir – ja sitä harjoittamalla ruhtinas tai poliitikko pyrki luomaan liittosuhteen kansanjoukkoihin toisia ruhtinaita tai (mies)poliitikkoja vastaan, jotka hän osoittiimpotenteiksi,kyvyttömiksielinaismaisiksi, holhouksenalaisiksi.

Tätä traditiota seuraten esimeriksi Suomen komissaarina on tällä hetkellä kokoomuksen entinen puheenjohtaja Jyrki Katainen, joka ei päässyt opiskelemaan kauppakorkeaan matemaattisen lahjattomuutensa takia, vaan joutui tyytymään valtio-opin opintoihin ja valmistui välttävällä eli lubenterin arvoisella pro gradu -tutkielmalla Tampreen yliopistosta.

Hänen ollessaan valtiovarainministeirnä Suomi ajautui taantumaan, eikä hallituksen onnistunut luomaan lainkaan talouskasvua hänen ollessaan pääministerinä.

Tästä kaikesta huolimatta Katainen valittiin Suomen EU-komissaariksi pätevimpien naisten, joita kokoomuksestakin löytyy pilvinpimein, ohi.

Niin ikään jotkut ovat spekuloineet SDP:n entinen puheenjohtajan ja SAK:n tiedotuspäällikönäkin toimineen Eero Heinäluoman nostamisesta seuraavaksi komissaariksi. 

Tunnetusti Heinäluoma on koulutukseltaan vain ja ainoastaan ylioppilas ja pääsi SAK:hon töihin sukupuolensa ansiosta: SAK joutui aikoinaan maksamaan oikeuden päätöksellä häntä pätevämmälle naishakijalle korvauksia, koska Heinäluomaa oltiin positiivisesti syrjitty valinnassa.

Onneksi tällä kertaa sukupuolen sijaan pätevyys ratkaisee ja SDP:n komissaariehdokkaaksi tullee entinen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen tai pitkäaikainen kansanedustaja ja euroedustaja Miapetra Kumpula-Natri. Heidän koulumenestyksestä ei ole huomauttamista, päinvastoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen
Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Sopivin, ei pätevin, niin tasa-arvo toteutuu.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kumpula-Natri vaikuttaisi todennäköisimmältä. Tokihan demarit voivat tehdä testosteronipuuskassa äijäfeministisen ratkaisun ja valita Heinäluoman pätevien naisten ohi.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Toisin kuin ennen, tällä kertaa komissaaria ei valita suurimman puolueen oikeudella. 0,7 prosenttiyksikköä ei oikein ole riittävä marginaali tällaisen oikeuden saamiseen. Asiasta on tuotu jo niin monta perinteisestä valintatavasta poikkeavia ehdotuksia, että muuta on suunnitteilla.

Heinäluoma on sanonut olevansa tyytyväinen mepin paikkaan. Urpilainen on esittänyt toiveen saada jäädä kotimaahan. Jäljelle demareilla ei oikein jää kuin Kumpula-Natri, joka on meppiehdokkaana. Kuten muutkin komissaariehdokkaat.

Tässä komissaariehdokkaat:
- Heidi Hautala / Ville Niinistö (vihr)
- Sari Essayah (kris)
- Merja Kyllönen (vas)
- Kumpula-Natri (sdp)

Keskustan ja kokoomuksen ehdokkaasta ei ole tietoa. Persuilla ei ole pätevää ehdokasta.

Noista äänestetään paras komissaari. Jos arvata saa, Hautalasta tulee seuraava komissaari!

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Joo ja kaikki persut on muuteski ihan tyhmiä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Jos perinteitä noudatetaan, tällä kertaa valitaan Kumpula-Natri, mutta viiden vuoden päästä persu. Mitäs mieltä siitä ovat vanhat puolueet?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #6

Miksi ihmeessä valittaisiin persu? Persut ovat todennäköisesti silloin jo taas hajonneet tai kutistuneet pienpuolueeksi. Ei tuolla sirkuksella loputtomiin vedellä kansaa nenästä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #7

Uskot tai et, on täysin relevantti mahdollisuus persujen nousemiselle oppositiosta suurimmaksi puolueeksi eduskuntavaaleissa 2023. Suurin puolue valitsee komissaarin. Jos Suomessa noudatettu perinteinen valintakriteeri ei kelpaa muille puolueille tai EU:lle, niin mielenkiintoiseksi menee.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #9

Ei sinne persu mene, jos ei persuilla ole pääministerin salkkua. Jos on, niin ihan sama, koska kaikki on jo niin huonosti, ettei tuolla yksityiskohdalla ole enää mitään väliä. Siihen ei vaikuta ovatko persut suurin vai pienin, oppositiosta käsin ei ole saumaa komissaarin hommiin.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #14

Olen samaa mieltä persu-näkemyksestä. Tarkoitus oli tuoda esille se, ettei perinteinen "suurin puolue valitsee" ole enää toimiva, oikeudenmukainen ja demokraattinen valintatapa ja perustelu komissaarin nimittämiselle sillä perusteella. Kun 4-5 puoluetta on suurehkoja, legitimiteetti kulloinkin valittavan komissaarin takana on aika pieni.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On tietysti selvää, ettei vihreiden kannatusluvuilla saada sekä ulkoministerin että komissaarin paikkaa. Veikkaan, että ulkoministeriksi tulee Haavisto.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Tulkitsin ulkoministerisalkkutarjouksen kytkeytyvän komissaarin valintaan. Demarit haluavat valita komissaarin.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

SDP pääministeri
KEPU valtiovarainministeri
VIHR ulkoministeri
SDP puolustusministeri (vai olisiko RKP).

Miten sitten jatkuu, ottaako VAS sisä- vai opetusministeriön haltuun?

Sosiaali- ja terveysministerin paikka on tärkeä, koska Sote. SDP tai KEPU?

Liikenneministerillä on mahdollisuus vaikuttaa enemmän siltarumpujen rakentamiseen.

Pihvi Lindströmin työn keskeyttämisestä tällä kertaa voi saada jopa kiitosta, ehkä menee demareille.

12 ministeriötä, jos ministereitä tulee 18, niin 6 ministeriä on ns. 2. ministereitä. Mitä ne mahtaisivat olla: Eurooppa- ja kehitysyhteistyö-; peruspalvelu-, integraatio-, kulttuuriministerit? :o

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #11

Ymmärtääkseni elinkeinoministeri on iso salkku myös.

Ennustan niin, että jos demarit saavat komissaarin paikan, ulkoministerin salkku menee vihreille. Jos komissaarin paikka menee vihreille, sdp valitsee ulkoministerin salkun.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #12

Molemmat paikathan kuuluisivat perinteisesti d'Hondtin mukaan laskien demareille, mutta uskon, että Haaviston ammattitaitoa kunnioitetaan ulkoministerintuolilla; ja samalla sovitaan, ettei jostakin yksittäisestä tehtaasta ruveta räksyttämään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset