Jiri Nieminen ...ja Tampere ei ole mikään Suomen Turku

Ajattelin alkaa kapitalistiksi – missä yhtiökokouksessa parhaat tarjoilut?

Kuuntelin eilen Pontus Purokurun ja Veikka Lahtisen toimittamaa Mikä meitä vaivaa? -podcastia, jossa toinen näistä hipstereistä oli ostanut yhden Nordean osakkeen, jotta pääsi kuuntelemaan Björn Wahlroosin alustusta yhtiökokouksessa ja tulkitsemaan hänen kehonliikkeitään.

Tämän innoittamana tänä aamuna heräsin ajatukseen, että allekirjoittanutkin voisi alkaa kapitalistiksi: hankin keskeisten suomalaisten pörssiyritysten osakkeita – yhden kappaleen.

Aikasempaa kokemusta pörssiyritysten osakkeiden hankinnasta allekirjoittaneella ei ole (jos asunto-osaketta ja talonyhtiön kokouksessa käymistä ei lasketa).

Osakerahastoja allekirjoittaneella on ollut (mutta viime syksynä ennen kuin kurssit tulivat alas, kotiutin voitot ja maksoin siirtolapuutarhamökkilainani pois). Niin ikään osuuskuntien osuuksia olen omannut, mm. Osuuskunta Vastapainon (paitsi en tiedä onko se nykyään enää osuuskunta).

Mutta siis idea olisi hankkia yksi kappale sellaisten yritysten osakkeita, joiden yhtiökokouksissa on antelias buffetpöytä tai siis mättämällä ruokaa saisi osakkeen hinnan kuitattua. Osakkeen pitäisi siis olla kohtuuhintainen ja firman olla pystyssä vielä parin vuoden kuluttuakin.

Lisäpisteitä saa siitä, että yrityksen toimiala on niin mielenkiintoinen, että varsinaista yhtiökokoustakin kestäisi seurata tai ainakin osallistujia tarkkailla antropologisesti. Kolmanneksi olisi kiva, että ainakin osa yrityksistä kokoustaisi Stadin tai Päähesan sijaan Mansessa.

Nyt joukkoistan tämän idean: mitkä julkiset osakeyhtiöt täyttävät yllä mainitut kriteerit?

Tampereella pääkonttoreita pitävistä tuli mieleen ainoastaan Noho Partners eli entinen Restmax.

Sen sijaan Helsingistä löytyy vaikka mitä mielenkiintoista: Finnair (jo siksi, että olen ollut yhden kesän hurjassa nuoruudessani kyseinen firman palveluksessa); Stockmann (osake on halpa, mutta onko firma enää pystyssä kahden vuoden kuluttua); Stora Enso (kyllä ainakin yhden metsäyrityksen osake pitää olla); Metso; Outokumpu; Kone; Nordea…

Onko US:n Puheenvuoron lukijoilla / kirjoittajilla kokemusta suomalaisten julkisten pörssiyritysten yhtiökokousten tarjoiluista, mihin kannattaa sijoittaa, mistä saa parhaan vastineen rahoilleen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Tällai köyhimyksenä olisi myös mielenkiintoisaa tietää.
Kuulemma tonnin työkyvyttömyyseläkkeellä elää nykyään ruhtinaallisesti. Ajattelin lähteä niihin piireihin missä noin kovin mainostetaan tällaista hyvinvointia.

Mä kuulemma saan tän alle tonnin tulojen lisäksi ilmaiset julkisen liikennevälineen kortit, asumistukea, ilmaisen hammashuollon ja lääkkeetkin tulee ilmaiseksi kannettuna suoraan soffalle.

Kaikkea yritin hakea muttei mistään löytynyt tällaisia etuja.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Ei yksi pääsky kesää tee.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

En ole ajatellut noin.

Oon ostanut osakkeita siksi että maksaisivat mulle kahvirahat osinkona.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ei niissä yleensä mitään buffet-pöytiä ole. Kahvia ja voileipää, sekä Fazerin konvehteja.

Usko minua, olen kapitalisti!

Lisäksi yhden osakkeen ostaminen tulee kalliiksi, koska maksat jo palkkiona sen kahvin ja voileivän hinnan.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Mut nyt etsitäänkin pitkänajan sijoituskohteita.

Sanotaan et 2 – 3 yhtiökokouksen tarjoilun aikana osakkeen hinta pitäisi olla kuitattu.

Ja tosiaan sellaiset vakavaraiset yritykset kiinnostavat, joilla on tarjota muutakin kuin leipää ja kahvia. Kuulemma Nordeankin kokouksessa oli jotain riistaleikkeitä salaattien kera, slurps.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Osta kaikkia yksi kappale mitä Helsingin pörssissä on ja sitten kierrät kokouksissa miten sattuu aikaa ja kiinnostusta riittää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olet nyt myöhässä, sillä ne upeat buffettarjoilut viineineen loppuivat jo ajat sitten. Olisikohan se ollut jo parikymmentä vuotta sitten, jolloin koko kevät oli yhtä juhlaa. / Maukkaat juhlapöydät notkuivat herkkuja ja viiniä sai juoda niin paljon kuin kehtasi. Yhtiökokoukset olivat aina täynnä. Eikä huonoa ollut sekään, että sai haastatella erityisesti pankkien kokouksissa henkilökuntaa viinilasien äärellä. Tunnelma oli aina kiva ja rento:)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Noin se kapitalismi rahvaanomaistuu ja kriisiytyy. Tästä ei hyvää seuraa. Tulee vielä paha sosialisti ja vie viimeisenkin puoliksisyödyn kuivan wienerin kapitalistin ahnaista ja hikisistä sormista.

Minulle on kuitenkin syntynyt käsitys, että viinilliset pöydätkin olisi edessä jos on tarpeeksi osakkeita joko suoraan tahi sopivasti käsillä olevien yritysten kautta. On silleen kahden tai jopa useammankin kerroksen kapitalistia ja "kapitalistia".

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos tuo on ambitiotasosi sijoittamisen suhteen, suosittelen sijoittamaan Kaisan Cafén korvapuustiin, jos satut käymään Tapiolassa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Paljon enemmän hyödyt, kun käyt vain suoraan leipäjonoissa. Etenkin kun tuo ruoka tuntuu olevan siulla tärkein tekijä. Kyllä sinne yksi tohtorikin mahtuu ja tuskin olet edes ensimmäinen tohtori niissä tilanteissa. Voit sitten vertailla eri paikkoja ja kirjoittaa niistä arviot muillekin.
Uskovaisilla on usein parhaat tarjoilut, mutta vastapuolena joudut ensin kuuntelemaan rukoukset ja uskonnolliset veisut (hyvä värväyskeino.. eivät ole ihan tyhmiä). Jaotkin usein joka viikko ja isommissa kaupungeissa löydät jonkun jakopisteen jokaiselle päivälle.

Tai tee yhdistelmä. Käy ensin Nordean kokouksessa kahvittelemassa, ja lähde sitten leipäjonoon että saat ruokaakin - pyydä vaikka nalle mukaan, jos on pihikin mies, ken tietää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niin, ja sitä kahvikupposta ja pullaa saa vielä yhtiökokouksissa jonottaakin kauemmin kuin baareissa. Ja joutuu juomaan kaffeensa seisaaltaan muovimukista. Turha haaveilla, sillä entiset ajat ovat mennyttä:) Unohda hyvät tarjoilut!

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Ostamalla yhden Berkshire Hathawayn Class A osakkeen pääsee ymmärtääkseni maailman mainioimpaan yhtiökokoukseen.

Toki tapahtuma ei ole Härmässä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei mahda blogisti jaksaa juoda $ 308 000 edestä kolaa kolmessa vuodessa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Hieno naamaraja millä pidetään rupusakki poissa.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

B-sarjaa saa huomattavasti halvemmalla.Itselläkin on osakkeita useita.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Keskisuomalainen Oyj, kokouspaikka Jyväskylä. Alkajaisiksi kahvit ja täytekakkua, päivällä maittava lounas noutopöydästä ja lopuksi kahvit ja pullat. Sitä paitsi osake on tällä hetkellä hyvin edullinen ja osinkoa maksetaan kohtuullisen hyvin.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Harvoin tulee käytyä yhtiökokouksissa vaikka tänäkin keväänä olisin voinut osallistua yli kahteenkymmeneen! En siis pysty vastaamaan kysymykseesi. olen talvet ja keväät vielä ulkomailla ja se on yksi syy asiaan.

Osakesijoittaminen on aivan mielenkiintoista joten tervetuloa joukkoon.

Olen lähtöisin läpiköyhästä , moniongelmaisesta kodista, mutta kyennyt säästämään vanhuuden turvaksi palkkatuloistani aivan sievoisen osakesalkun.Minulle tuskin kannattaa olla kateellinen.

Tampereelle ei taida olla juurikaan kotipaikkaa pitäviä pörssiyhtiöitä. Suurin osa Helsingistä.

Omasta salkustani voisin suositella Elecsteriä. Kotipaikka Akaa ja toimiala kelvannee kriittisellekin tarkastajalle,

Esko Seppänen, entinen kansanedustaja ja MEP, omisti aikoinaan yhden osakkeen kustakin pörssiyhtiöistä. Hänen asiaosaamisensa oli rautaa vaikka toki arvomaailma poikkesi omastani. Eskohan on kirjoitellut monesti tännekin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset